Faydalı Bilgiler

Pimapen Kapıdan Gelen Soğuk Havayı Engellemenin 7 Yolu

Pimapen kapıdan gelen soğuk havayı engelleyerek evin daha sıcak kalmasını ve elektrik faturalarının düşük gelmesini sağlayabilirsiniz. İşte soğuk havayı engellemek için basit ve ucuz yöntemler.

Soğuk günlerde uygulanabilecek evi ısıtma yöntemleri için ilk adım, kapı ve pencere kenarlarından gelen soğuk havayı engellemek olmalıdır. Kış ayları geldiğinde, sıcacık bir evin tadını çıkarmak herkesin hakkıdır. Ancak pencereler ve kapılar, soğuk hava akışının en yaygın olduğu alanlardır ve bu da enerji faturalarının yükselmesine ve evin içinde üşümeye neden olur. Soğuk hava akışını en aza indirmek, sadece enerji faturalarınızı düşürmekle kalmayacak, aynı zamanda daha sıcak bir ve konforlu bir yaşam alanı yaratacak. Pimapen (PVC) kapılarınızı doğru şekilde kullanarak ve ipuçlarını takip ederek, kapıdan gelen soğuk havayı engellemek için etkili bir yol izleyebilirsiniz.

Evimizi sıcak ve rahat tutmanın yollarını aramak hepimizin önceliklerinden biridir. Kış aylarında soğuk havanın girdiği yerler kapı ve pencereler olduğu için, “Pimapen kapıdan gelen soğuk nasıl engellenir?” sorusu oldukça sık aratılmaktadır. Bu yazıda, pimapen kapı ve pencerelerden gelen soğuk havayı nasıl engelleyebileceğinizi inceleyeceğiz.

Pimapen kapıdan soğuk hava geçişine yol açan faktörler arasında kapıların ayarının yapılmamış olması, fitiller, kilit mekanizması ve pencere ile duvar arasındaki boşluklar yer almaktadır. Soğuk hava kaynağını tespit edebilirseniz, sorunu çözme süreciniz daha kolay olacaktır.

Pimapen kapıdan gelen soğuk havayı engellemek için:

  1. Soğuk Havanın Giriş Noktasını Bulun
  2. Pimapen Kapı Ayarı Yapın
  3. Pimapen Kapı Fitilini Kontrol Edin
  4. Kapı Pencere Bandı Kullanın
  5. Kapı Kilit Mekanizmasını Kontrol Edin
  6. Kapı Önüne Kalın Perdeler Asın
  7. Kapı Duvar Arasına Mastik Uygulayın

1. Soğuk Havanın Giriş Noktasını Bulun

soğuk havanın giriş noktasını bulun

Kapı eşikleri, soğuk hava akışının en yaygın olduğu alanlardan biridir. Eşiklerin altında oluşan boşluklar veya yıpranmış contalar, soğuk havanın içeri girmesine neden olur. Bu nedenle kapı eşiklerini dikkatlice inceleyin. Contalar, sızdırmazlığı sağlamak için kritik öneme sahiptir. Bu contaların çatlak, yırtık veya hasar görmüş olup olmadığını kontrol edin. Eğer sorunlu bir conta bulursanız, bunu değiştirerek soğuk hava girişini engelleyebilirsiniz.

2. Pimapen Kapı Ayarı Yapın

pimapen kapı ayarı

Pimapen kış ayarı ile kapı aralarından gelen soğuk havayı engelleyebilirsiniz. Kapının üzerinde bulunan civatalar, 4 alyan yardımı ile işaret içeri bakacak şekilde ayarlanır. Böylelikle kapı daha sıkı kapanacağı için soğuk hava girişi engellenmiş olur. Soğuk havaların gelmesiyle birlikte ayar yaparsanız, kapı ve pencere kenarlarından gelecek olan soğu havayı büyük ölçüde kesmiş olursunuz.

Pimapen ayarını evde kendiniz yapabilirsiniz. Bu işlem için eve bir usta çağırmanıza gerek yok. Elinizde alyan anahtarı varsa kapının çerçevesinde bulunan civatayı içeri doğru ayarlayacak şekilde döndürmeniz yeterli olacaktır.

3. Pimapen Kapı Fitilini Kontrol Edin

pimapen kapı fitili

Kapı ve camların etrafında bulunan fitiller yerine tam oturmamış veya hasar görmüşse, soğuk hava bu alandan gelir. Pencere ve kapılarınızın çevresindeki contaları dikkatlice gözden geçirin. Kapı veya pencereyi tamamen kapattığınızda, contaların düzgün bir şekilde temas ettiğinden emin olun. Herhangi bir boşluk veya aralık olmaması gerekiyor. Eğer contalar ciddi bir şekilde hasar görmüşse veya eskimişse, bunları yenilemelisiniz.

4. Kapı Pencere Bandı Kullanın

kapı izolasyon bandı

Kapı pencere bantları, kapı ve pencere çerçevelerine veya cam kenarlarına uygulanan, kendinden yapışkanlı malzemelerdir. Bu bantlar, ek bir yalıtım katmanı sağlar ve soğuk havanın içeri girmesini engeller. İzolasyon bandı sayesinde daha sıcak bir evde yaşayabilir ve sonuçta daha düşük elektrik faturası ödeyebilirsiniz. Evinizdeki sıcaklığı artırmak için bu basit ama etkili çözümü düşünün.

Kapı pencere izolasyon bandı A101, BİM, MİGROS ve ŞOK gibi büyük marketlerde bulunuyor. Satın aldıktan sonra evde kendiniz uygulayabilirsiniz. İzolasyon bandını ihtiyacınız olan boyutta kesin ve yapışkanını çıkarın. Kendinden yapışkanlı olan tarafı soğuk havanın gelmiş olduğu alana yapıştırın. Kış boyunca soğuk havanın içeri girmesini bu yöntemle engelleyebilirsiniz.

5. Kapı Kilit Mekanizmasını Kontrol Edin

kapı kilit mekanizması

PVC kapılar, kilit mekanizmasının kapatılmasından sonra daha sıkı bir şekilde kapanmış oluyor. Kapının kolunu yukarı doğru çevirip kapattıktan sonra daha sıkı olduğunu görmüş olacaksınız. Eğer kilit mekanizmasında bir sıkıntı varsa ve kapı tam olarak kapanmıyorsa soğuk hava geçişi olacaktır. Bu nedenle pimapen kapıdan gelen soğuk havayı engellemek istiyorsanız kapının doğru bir şekilde kapandığından emin olmalısınız. Kilit mekanizmasında sıkıntı varsa bu sorunu çözmelisiniz.

6. Kapı Önüne Kalın Perdeler Asın

kapı perdesi

Kapıdan gelen soğuk havayı engellemenin etkili bir yolu, kapı önüne kalın perdeler asarak ek bir yalıtım katmanı oluşturmaktır. Kalın perdeler, hem dekoratif bir unsur hem de sıcaklık kontrolü için harika bir çözümdür. Özellikle gece veya kapınız kapalıyken kullanıldığında, perdeler evinizi ek bir yalıtım tabakasıyla kaplar ve ısının kaybını en aza indirir. Kalın perdelerin kapı önünde kullanılması, hem estetik açıdan hoş bir görünüm sunar hem de evinizin sıcaklığını artırır.

7. Kapı Duvar Arasına Mastik Uygulayın

kapı duvar arası silikon

Kapı kasası ve duvar birleşim yerindeki silikon veya poliüretan mastik yeterli değilse soğuk hava geçişi olur. Esnek, yapışkan bir malzeme olan mastik dışarıdan içeriye soğuk hava geçişini engeller. Mastik uygulaması oldukça basittir. İhtiyacınız olan tek şey uygun bir mastik ve uygulama tabancasıdır. Kapı çerçevesi ile duvar arasındaki boşluğu dikkatlice doldurun ve mastiği düzgünce pürüzsüzleştirin.

İlginizi çekebilir: Pencereden Gelen Soğuk Nasıl Engellenir?

Canan Kara

İnşaat, ev tamiratları ve faydalı bilgiler konusunda uzmanım. İnşaat işlerinizde veya ev tamiratlarınızda tecrübelerimle size yardımcı olmak için içerikler oluşturuyorum. Bu içerikleri, evinizde veya iş yerinizde oluşan her türlü sorunla ilgili çözümler sunmak için yayınlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu