Faydalı Bilgiler

Evdeki Soba İsi Kokusu Nasıl Giderilir?

Sobanızın is kokusundan bıktınız mı? Bu yazıda, is kokusunu gidermek için uygulayabileceğiniz 7 basit ipucunu paylaşıyoruz.

Soğuk kış günlerinde evlerimizi ısıtmak için sıklıkla sobaları kullanırız. Ancak bu sobalardan çıkan is kokusu zaman zaman ev içinde hoş olmayan bir koku yaratır. İyi haber şu ki, soba is kokusunu gidermek için kullanabileceğiniz birkaç pratik yöntem vardır.

is kokusu

İs kokusu, soba yakıtının yanması sırasında oluşan duman ve isin oluşturduğu bir kokudur. Soba tütmesinin en yaygın nedenleri arasında, odunların aşırı ıslak olması, havalandırma deliklerinin kapalı olması ve bacaların tıkanması yer alır. İs kokusunun kaynağını bulmadan onu tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Aksi takdirde, evinizi baştan sona havalandırsanız bile rahatsız edici koku gelmeye devam edecektir. “Soba neden tüter?” içeriğinde ayrıntılara yer vermiştik. İs kokusunun nedenlerini inceleyerek, bu sorunun önüne geçmek için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Sobadan Çıkan İs Kokusunu Giderme Yöntemleri:

  1. Evinizi havalandırın
  2. Soba tütmesini engelleyin
  3. Temizlik solüsyonu hazırlayın
  4. Duvarlardan ve yerlerden is kokusunu giderin
  5. Halı ve Perdelerden İs Kokusunu Giderin
  6. Koltukları Temizleyin
  7. Sobadan Çıkan İs Kokusunu Engellemek İçin Karbonat Kullanın

İs Kokusu Nasıl Giderilir?

soba isi

Soba ısıtma sistemleri, kış aylarında evlerimizi ısıtmak için yaygın olarak kullanılan sistemlerdir. Ancak sobalardan çıkan is kokusu zaman zaman ev içinde hoş olmayan bir koku yaratabiliyor. Bu kokudan kurtulmak için uygulayabileceğiniz birkaç ipucu var. Baca tıkanıklığı, sobayı çok fazla yakıtla doldurmak veya sobanın kapağını açık bırakmak, is kokusuna neden olan etkenlerin başında geliyor. Aşağıdaki ipuçlarını uygulayarak, evinizdeki is kokusunu azaltabilir veya tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.

1. Evinizi Havalandırın

Evdeki is kokusunu gidermenin ilk adımı, evin tüm odalarını havalandırmaktır. Tüm pencereleri ve kapıları açarak evi havalandırın. Mutfak ve banyoda bulunan havalandırmaları açık tutun.

Soba isi kokusu gelen odalara beyaz sirke veya amonyak dolu kaseler koyun ve ekstra tazelik kokusu oluşturmak için portakal veya limon kabuklarını kaynatın. Limon ve portakal kabuklarını kaynattığınız zaman evinizde hoş bir koku gelecektir.

2. Soba Tütmesini Engelleyin

Evdeki is kokusunun nedeni soba tütmesinden kaynaklanır. Soba tütmesini engellemeden kokudan kurtulmanız mümkün değildir. Baştan aşağı ev temizliği yapsanız bile soba tütüyorsa is kokusu gelmeye devam edecektir.

3. Temizlik Solüsyonu Hazırlayın

Bir kovanın içerisine 2 litre ılık su, 1/2 bardak beyaz sirke ve 2 veya 3 yemek kaşığı bulaşık deterjanı ekleyerek karıştırın. Daha kolay uygulama için karışımı bir sprey şişe içerisine aktarın.

Bu karışımı is kokusunu giderme işleminde kullanabilirsiniz. Beyaz sirke ve bulaşık deterjanı ile temizlediğiniz yüzeylerden koku kaybolacaktır.

4. Duvarlardan ve Yerlerden İs Kokusunu Giderin

Duvar, tavan ve yerdeki is kokusu gidermek için sirke ile hazırlanan temizlik solüsyonu kullanabilirsiniz. Su ve sirke karışımını tüm yüzeylere püskürtün ve 5 dakika bekledikten sonra yumuşak bir bez kullanarak silin. Yerleri temizlik solüsyonu kullanarak paspaslayın.

Dolapları ve sert yüzeylerin hepsini sirkeli su kullanarak temizlemeyi unutmayın. Camları iyice temizlediğinizden emin olun. Tüm yüzeyleri temizledikten sonra is kokusu gelmeye devam ediyorsa bir kat duvar boyası uygulayın. Ev uzun süre soba isine maruz kaldıysa, boyama işlemi yapmadan is kokusundan kurtulmanız zorlaşacaktır.

5. Halı ve Perdelerden İs Kokusunu Giderin

Soba isi kokusunun en çok bulaştığı yerlerden biri de halı ve perdelerdir. Denenmiş ve onaylanmış koku giderme yöntemlerinden biri halıya karbonattır. Karbonatı ince bir şekilde halının üzerine serpin. Gece boyunca bekletin ve daha sonra süpürge makinesi ile süpürün. Bu yöntem tüm halılar için güvenli bir yöntemdir.

Perdelerdeki is kokusu çıkarmak için çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Eğer yıkama şansınız yoksa kumaş ferahlatıcı sprey kullanabilirsiniz. Evi havalandırdıktan sonra perdenin her tarafına kokulu kumaş spreyi sıkmanız yeterli olacaktır.

6. Koltukları Temizleyin

Soba isi kanepe, koltuk ve yatak gibi mobilyalara kolayca bulaşır. Bunları hazırlamış olduğunuz temizlik solüsyonu ile temizleyin. Eğer is kokusu çok fazla işlemişse buharlı koltuk yıkama işlemi yapın. Minderler, berjer ve diğer tüm eşyaları is kokusundan arındırın.

7. Karbonat ile İs Kokusunun Emilmesini Sağlayın

Her evde bulunan karbonat doğal kokucu emicidir. Halı, sert yüzeyler, kanepeler ve diğer eşyaların üzerine karbonat serpin ve yumuşak kıllı bir fırça içe fırçalayın. Ortalama 12 saat bekleyin ve süpürge makinesi ile temizleyin. İs kokusunun emilmesine yardımcı olması için evin bir kaç yerine kese karbonat yerleştirebilirsiniz.

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu