Duvar Boyası Renkleri

Boyanın Kuruması ve Sertleşmesi Ne Kadar Sürer?

Duvar boyama, evinizi yenilemenin en kolay ve etkili yoludur. Boyanın mükemmel bir şekilde kurumasını sağlamak için aşağıdaki ipuçlarına göz atın.

Duvar boyama, hem eğlenceli hem de zahmetli bir süreçtir. Duvarlarınızın rengini yenileyecekseniz dikkate almanız gereken en önemli faktörlerden biri kuruma süresidir. Tabloları asmak ve mobilyaları yerleştirmek için doğru olan boyanın tamamen kurumasını beklemetir. Boyama işleminin başarıyla sonuçlanması için zaman harcayıp emek verdikten sonra sabırlı olmalısınız.

Boya duvarda kuru görülebilir ancak, duvarların tamamen kuru olduğu ve ikinci kat için hazır olduğu anlamına gelmez. Boya türü, sıcaklık, nem ve odanın havalandırılması gibi faktörler boyanın kurumasının ne kadar süreceğini etkiler. Duvar boyasının kurumadan önce kuruduğunu düşünmek, ileride kozmetik sorunlara yol açabilir. Herhangi bir sorun yaşamamak için kullandığınız boyanın kuruma süresini bilmelisiniz.

Su bazlı akrilik boyalar diğer boya türlerine göre daha erken kurur. Yağlı boyalar ise en geç kuruyan boyalardır. Son zamanlarda duvar boyası olarak en çok tercih edilen silikonlu boyaların katlar arası bekleme süresi 2 saat, tamamen kuruması ise 24 saat sürmektedir. Boyanın kuruma süresi ile tamamen sertleşme süresi arasında günlerce fark vardır.

Boyanın Türüne Göre Kuruması Ne Kadar Sürer?

duvar boyası kaç saatte kurur

Kuruma süresi kullandığınız boyanın markasına, türüne ve ortama göre değişiklik gösterir. Genel olarak su bazlı ve silikonlu boyalar, yağlı boyalardan daha hızlı kurur.

  • Silikonlu boya: Katlar arası bekleme süresi minimum 2 saattir. Tam kuruması için 24 saat bekleyin.
  • Plastik boya: Kuruması 30-60 dakika arasındadır. İkinci katı uygulamak için 2-4 saat, tamamen kuruması için 24 saat bekleyin.
  • Yağlı boya: Dokunulduğunda 6-8 saat içinde kurur. İkinci katı uygulamak için uygulamak için 24 saat bekleyin. Tamamen kuruması ise 1 hafta sürer.
  • Akrilik boya: 30 ila 60 dakika içerisinde hızlıca kurur. 2 saat sonra ikinci katı uygulayabilirsiniz.

Marshall, Filli Boya ve Polisan gibi boya markalarının ürünlerini incelediğimizde, ustaların ilk katın boyası kurumadan ikinci kata geçilmemesi gerektiğini önerdiklerini görüyoruz. İlk kat kurumadan ikinci katın uygulanması sağlıklı bir sonuç alınmasının önüne geçecektir.

Boya Kuruma Süresini Etkileyen Faktörler

Boyanın kuruma süresini etkileyen bir çok faktör vardır. Hava koşulları, sıcaklık ve nem, odanın havalandırılması ve boyanın kalındığı kuruma süresini doğrudan etkiler. Duvarı boyamaya başlamadan önce aşağıdaki bilgileri göz önünde bulundurun.

Boyanın Kalınlığı

İki kat boya uygulamak ve boyanın kalın olması kuruma süresini uzatır. Ayrıca, çok ince boya uygulaması da istenilen sonuca ulaşılmasını engeller. Örneğin, çok fazla sulandırılarak yapılan tek kat boyamada etkin sonuç alamazsınız. Boyayı markanın belirttiği kadar sulandırın ve iki kat uygulayın.

Sıcaklık ve Nem

Sıcaklık duvar boyasının kuruma süresini etkileyen faktörlerden biridir. Soğuk havalarda boyama yaptığınız zaman, kuruma süresi uzayacaktır. Sıcak ve nemli havalarda boyanın kuruması daha hızlıdır. Çok soğuk havalarda iç ve dış cephenin boyanması önerilmez. Duvar boyamada ideal sıcaklık 15-25 derecedir. Bu sıcaklıkta boya, yüzeye düzgün bir şekilde yayılacak ve istenilen sonucu verecektir.

Odanın Havalandırılması

Boya yaparken odayı iyi havalandırmayı unutmayın. Havalandırılması iyi olmayan odalarda boya geç kuruyacaktır. Hem sağlığınız için hem de boyanın hızlı kuruması için kapı ve pencereleri açarak evinizi havalandırın.

Boyanın Sertleşmesi Ne Kadar Sürer?

Boyanın dokunulduğu zaman kuruması ile tamamen sertleşmesi arasında zaman farkı vardır. Darbelere ve çizilmelere karşı dayanıklı olabilmesi için tamamen kuruması gerekir. Kullandığınız boyanın türüne göre sertleşmesi değişiklik gösterir. Tabloları asmak için sertleşme süresi bitene kadar  beklemelisiniz. Aksi halde duvar boyasında kozmetik sorunlar ortaya çıkacaktır.

  • Plastik boya: Tamamen sertleşmesi 30 gün.
  • Yağlı boya: Tamamen sertleşmesi 7 gün.
  • Silikonlu boya: Tamamen sertleşmesi 30 gün.
  • Akrilik boya: Tamamen sertleşmesi 15-30 gün.

Marshall, Filli Boya, ve Polisan gibi boya markalarının ürünlerini incelediğimiz zaman Ustalara ilk katın boyası kurumadan ikinci kata geçilmemesi gerektiğini öneriyor.

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu