Duvar Boyası Renkleri

Yağlı Boya Kokusunu Gidermenin En İyi 7 Yolu

Yağlı boya, güçlü ve kötü bir kokuya sahiptir. Rahatsız edici derecede olan bu koku genellikle 5-7 gün geçmez. Boya kokusundan kurtulmak için doğal yollara başvurabilirsiniz.

Yağlı boyalar, kötü kokuları nedeniyle iç mekanlarda sıklıkla kullanılmamaktadır, ancak bazı durumlarda tercih edilmeye devam ediliyor. Boya kurudukça havaya salınan solventler koku yaymaya başlar. Doğru uygulamalar ile boya kokularını kolayca evden çıkarabilirsiniz.

Duvar boyama işleminden sonra oluşan koku rahatsız edicidir. Yağlı boya kokusunu hızlı bir şekilde gidermek için odaları havalandırmanın yanı sıra, doğal malzemeler de kullanabilirsiniz. Karbonat, limon suyu, kuru kahve telvesi ve nane yağı rahatsız edici kokuyu ortadan kaldırmak için çok etkili ürünlerdir.

İşte her evde bulunan malzemelerle boya kokusundan kurtulmanıza yardımcı olacak ipuçları.

Yağlı Boya Kokusundan Kurtulmanın Doğal Yolları

1. Odaları Havalandırın

Evdeki yağlı boya kokusunu ortadan kaldırmanın en iyi yolu havalandırmadır. Tüm kapı ve pencereleri mümkün olduğu kadar uzun süre açık tutarak tüm odaları havalandırın. Yağlı boya kokusu, genellikle 5-7 gün içinde havalandırma ile kaybolur. Eğer koku bu süre içinde kaybolmazsa, doğal yöntemlere başvurabilirsiniz.

oda havalandırma

2. Odalara Karbonat Serpin

Karbonat, doğal olarak kokuları emdiği için birçok temizlikte tercih edilir. Karbonat boya kokusunu giderir. Evinizdeki yağlı boya kokusundan kurtulmak için bir kase içerisine koyulmuş karbonatı odalarınıza koymanız yeterli. Halı, yatak ve kanepelerin üzerine karbonatı serpin ve gece boyunca öyle kalsın. Sabah uyandığınızda elektrikli süpürgeyle süpürge ile süpürerek temizleyin.

karbonat serpme

3. Limonlu Su Dolu Kaplar Koyun

Su dolu bir kovaya birkaç dilimlenmiş limon ekleyerek boya yapılan odalara yerleştirin. Kovadaki su boya solventlerinin bir kısmını emecek, limon ise odaların temiz, ferah kokmasını sağlayacaktır. Suyun kokuları emmesi zaman alacağından, daha iyi sonuç almak için gece boyunca odada bırakın. Ertesi sabah yağlı boya kokusu yerine ferah kokulu bir ev bulacaksınız. 

limonlu su

4. Kuru Kahve Telvesini Deneyin

Kahve kokusunu seviyorsanız, koku giderici olarak bir mucizedir. Yeni boyadığınız evinizin havasını değiştirmek istiyorsanız kahve telvesi kullanabilirsiniz. Kahve, sadece odadaki boya kokusunu gidermekle kalmaz, aynı zamanda rahatlatıcı bir hava oluşturur.

kahve telvesi

5. Kesilmiş Soğan ile Boya Kokusuna Son Verin

Bu yöntem evinizin bir süre soğan kokmasına neden olabilir ancak boya kokusundan kurtulmanıza da yardımcı olur. Birkaç soğanı dörde bölün ve odanın çeşitli yerlerine yerleştirin. Soğan evde meydana gelen kötü boya kokusunu emer.

kesilmiş soğan

6. Sirkenin Koku Giderici Özelliğinden Faydalanın

Sirke, ev temizliğinde doğal malzeme olarak en çok tercih edilen üründür. Sirkenin koku giderici özelliğinden faydalanmak için, kapların içerisine dökün ve odaların belirli alanlarına yerleştirin. Sirkedeki asetik asit, koku taşıyan molekülleri yok etmek için oldukça başarılıdır.

kokulu elma sirkesi

7. Nane Yağı ile Boya Kokusunu Yok Edin

Nane yağı, boya kokusunu giderecek kadar güçlü bir kokuya sahiptir. Eğer nane yağından hoşlanıyorsanız, bir kaç pamuğun üzerine bir kaç damla nane yağı damlatın ve odanın belirli alanlarına yerleştirin. Eğer kokunun daha yoğun olmasını istiyorsanız, su dolu kaselerin içerisine nane yağı damlatarak odalara yerleştirebilirsiniz.

nane yağı

İlginizi çekebilir: Boyanın Kuruması ve Sertleşmesi Ne Kadar Sürer?

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu