Balkon-Bahçe

Doğal Yöntemlerle Evde Üretilen 5 Etkili Yabani Ot İlacı

Yabani otlardan kurtulmak için kimyasal ilaç (herbisit) kullanmanıza gerek yok. Doğal yöntemlerle evde yapılan ve işe yarayan beş ev yapımı yabani ot ilacı.

Yabani otlar, dünya çapında ve ülkemizde tarımsal üretimi ciddi şekilde etkileyen faktörlerin arasında bulunmaktadır. Eğer bu bitki koruma önlemleri alınmazsa, ürün kayıpları yüzde yüzlere varabilir. Araştırmalara göre yabani ot ilacı olarak kullanılan ürünler arasında, dünya çapında herbisitlerin kullanımı %47’lik bir orana sahiptir. Herbisitlerin zararlı etkileri, çevre ve canlı organizmalar üzerinde olumsuz etkiler yaratarak, gelecekteki kuşaklar için bir tehlike oluşturuyor.

Herbisitler, yabani otlarla savaşta insanlara yardımcı olurken, aynı zamanda doğaya büyük zararlar verebilecek yan etkilere sahiptir. Hatalı ve bilinçsizce uygulanması, canlılar üzerinde olumsuz sonuçlar doğurur. Kimyasal mücadelenin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri gelecek nesilleri tehdit ediyor. Bu nedenle zor durumda kalmadıkça herbisit kullanmaktan kaçınılmalı ve doğal yöntemler kullanılmalıdır. Kimyasal ilaçların zararlı etkilerinin önüne geçilmesinin en etkili yolu, alternatif mücadele yöntemlerinin kullanılmasıdır.

Yabani Ot

Yabani otları kalıcı olarak yok etmenin en iyi yolu, köklerini kazıp çıkarmaktır. Daha sonra güneşte kuruttuktan sonra yakarak çevreye zarar vermeden kurtulabilirsiniz. Bu yöntem, hem vaktinizi hem de enerjinizi alabilir, bu nedenle hızlı bir çözüm arıyorsanız ev yapımı doğal ilaçlar size daha kolay ekonomik bir seçenek sunar. Yabani otları yok etmek için kimyasal ürünler kullanmak yerine evde hazırlayacağınız doğal ilaçlardan faydalanabilirsiniz.

1. Kaynar Su Dökün

Hazırlanması ve uygulanması en kolay doğal ot ilacı kaynar sudur. Suyu kaynatın ve istenmeyen otların üzerine dökün. Bu işlemi gece veya gündüz fark etmeden kullanabilirsiniz.

Kaynar su zararlı otların aralarındaki canlılara zarar verebileceği için dikkatli olmalısınız. Sebzelerin arasındaki zararlı otlara uygulanacaksa çok dikkatli uygulanmalıdır. Ayrıca, kaynar suyu yabani otların üzerine dökerken kendinizi yakmamaya dikkat edin!

2. Limon Tuzu ve Sirke ile Yabani Otlardan Kurtulun

Kimyasal ot ilacına alternatif olarak limon tuzu ve sirke ile doğal bir karışım hazırlayabilirsiniz. 200 gram limon tuzu ve 200 gram elma sirkesini karıştırın. Bu karışımı sırt pompasına aktarın ve üzerini su ekleyin. Birer hafta arayla yabani otların üzerine püskürtün.

Bazı araştırmalara göre karanfil ve portakal yağı, yabani otların öldürücü etkisine sahiptir. Karışımın içerisine bu yağlardan birini ekleyebilirsiniz.

3. Evdeki Sofra Tuzunu Kullanın

Yabani otları kontrol altına alabilmek için kullanılabilecek doğal yöntemlerden biri de sofra tuzu kullanmaktır. Kısacası tuz, içeriğinde toksik madde olmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Normal iyotlu veya iyotsuz sofra tuzu tercih edebilirsiniz. Tuz, ot ilacı olarak kullanılırken dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Fazla uygulama toprağa zarar verebilir ve uygulanan bölgedeki bitkileri öldürür. Kaldırım araları veya balkon gibi istemediğiniz bitkilerin bulunduğu alanlardaki otlardan kurtulmak için kullanılabilir.

4 ölçü su ve 1 ölçü tuzu karıştırıp bir sprey şişenin içerisine koyarak yabani otların yapraklarına uygulayın. Toprağı ve kurumasını istemediğiniz bitkileri korumak için otların sadece yapraklarına uygulanmalıdır. Araba yolu, kaldırım araları veya çardak etrafındaki istenmeyen otların üzerine püskürtebilirsiniz.

4. Tohumların Çimlenmesini Mısır Gluteni ile Engelleyin

Mısır gluteni, yabani ot tohumlarının tekrardan çimlenmesinin önüne geçilmesinde etkilidir. Ancak, bunu marketlerde satılan mısır unu ile karıştırmayın. Mısır unu yapımı sırasında kalan toz (gluten) kullanılmalıdır.

Yabani ot yetişen toprağın üzerine mısır gluteni serpin. Sonrasında hafif bir sulama yaparak tohumların çimlenmeye çalışmasını sağlayın. 5 ila 6 hafta gibi bir süre içerisinde mısır gluteni tohumdan çıkan çimlenmenin önüne geçecektir.

5. Beyaz Sirkeden Faydalanın

Yabani otları doğal yollardan yok etmek istiyorsanız, üzerlerine beyaz sirke püskürtün. Beyaz sirke içerisinde ortalama olarak %4-7 asetik asit bulunur. Bu, yabani otları öldürmek için etkili bir orandır.

Elma sirkesini bir sprey şişenin içerisine koyun ve yabani otların yapraklarına püskürterek uygulayın. Uygulamayı güneşli havalarda yapmalısınız. Sirkeyi diğer faydalı bitkilerden uzak tutmaya özen gösterin ve doğrudan yabani otların üzerine uygulayın.

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu