Nasıl Yapılır

Toz Derz Dolgu Nasıl Hazırlanır? Adım Adım Anlatım

Toz derz dolgu, seramik, fayans ve granit gibi yapı malzemelerinin arasındaki boşlukları doldurmak için kullanılır. Evlerde banyo, mutfak ve balkonlarda kullanılan bu ürünün hazırlanması oldukça kolaydır.

Toz derz dolgu, çimento veya silikonlu olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Toz halinde veya tüp içerisinde satılır. Tüp içerisinde satılan derz dolgu, kullanıma hazır macun kıvamındadır. Toz halindeki derz dolgu ise uygulanmadan önce su ile karıştırılarak hazırlanır. Doğru şekilde hazırlandığında, seramik veya fayansların arasında oluşan boşlukları kapatır ve su sızıntılarını önler.

Derz dolgu, çimento, kum ve katkı maddelerinin karıştırılmasıyla elde edilen bir malzemedir. Bu malzemeler toz halde oldukları için, uygulamadan önce suyla karıştırılarak hamur kıvamına getirilmeleri gerekir. Bu işlem, derz dolgunun uygulanabilir hale gelmesini sağlar.

Doğru şekilde hazırlanan derz dolgu:

  • Uygulama sırasında daha kolay şekillenir ve yayılır.
  • Daha dayanıklı hale gelir ve seramik veya fayanslara daha iyi tutunur.
  • Derz dolgu, daha düz ve pürüzsüz bir yüzey oluşturur.
  • Su sızıntısını engeller.

Derz dolgusunu sulandırırken doğru oranda su katılmazsa, kuruduğunda sertleşmeyebilir veya çatlamalar meydana gelebilir. Bu durumda, yapılan uygulamanın etkinliği azalır.

Ustalarla görüşerek, derz dolgunun nasıl hazırlanacağı konusunda araştırmalar yaptık. Bu bilgiler içerisinde, inşaat ustalarının tecrübelerine yer verilmiştir.

İçindekiler

Toz derz dolguyu hazırlamaya başlayın

derz dolgu hazırlama

Derz dolguyu uygulamaya hazır hale getirmek için, hazırlık süreci oldukça önemlidir. Karışımın oluşturulması sırasında belirtilen miktarlara su katılmasına dikkat edilmesi, dolgunun doğru kıvamda olmasını sağlar. Kullanıma hazır halde derz dolgu hazırlama adımlarını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Derz dolgunun hazırlanacağı temiz bir kap alın.
  • Derz dolgusunu sulandırırken, toz ve su oranının 3:1 olması tavsiye edilir. 1 kg derz dolgu için 300 gr su yeterli olacaktır.
  • Tozu ve suyu kap içerisine ekleyerek yavaş yavaş karıştırın. Karışımı macun kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin.
  • Fayans aralarına uygulamaya başlamadan önce, 10 dakika sertleşmesi için bekleyin.

Uzun süre dayanıklı derz dolgu nasıl yapılır?

derz dolgu uygulama

Derz dolguyu hazırma süreci kadar uygulama süreci de oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde uygulayarak, güzel ve dayanıklı bir sonuç elde edebilirsiniz. İnşaat ustalarından almış olduğumuz bilgilere göre, derz dolgu aşağıdaki gibi uygulanmalıdır:

  • Derz boşluklarını nemli bir bezle temizleyin.
  • Toz derz dolguyu su ile 3’te 1 oranında karıştırın. 300 gram derz dolgu için 100 gram su yeterli olacaktır.
  • Macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
  • Derz malası yardımıyla boşlukları doldurun.
  • 15 dakika sertleşmesini bekleyin.
  • Nemli bir bezle fazla harcı yüzeyden temizleyin.

İlginizi çekebilir:

Fayans Araları İçin 6 En İyi Derz Dolgu Markası
Derz Dolgu Kaç Saatte Kurur?
Derz Arası Boyama ile Fayans Aralarını Yenileyin

Canan Kara

İnşaat, ev tamiratları ve faydalı bilgiler konusunda uzmanım. İnşaat işlerinizde veya ev tamiratlarınızda tecrübelerimle size yardımcı olmak için içerikler oluşturuyorum. Bu içerikleri, evinizde veya iş yerinizde oluşan her türlü sorunla ilgili çözümler sunmak için yayınlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu