Bebek Odası Dekorasyonu Nasıl Olmalı?
Bebek odası dekorasyonu, evin en heyecanlı ve eğlenceli dekorasyonlarından biridir. Evin atmosferini cıvıl cıvıl renklerle değiştirecek bir dekorasyon. Ancak bu dekorasyonda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Bebek odası dekorasyonunu sadece estetik açıdan ele almamak gerekir. Bebeğin sağlıklı gelişimi, güvenli bir ortamda huzur içinde büyümesi çok önemlidir. Bu yüzden bebek odaları dekore edilirken bazı konulara özen gösterilmelidir. Peki bu dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
Bebek Odası Dekorasyonunda Güvenlik
Tatlı, şirin ve eğlenceli bir oda dekore etmeden önce odanın güvenliğini nasıl sağlamalıyız kısmı düşünülmelidir. Bebek odası dekorasyonunda güvenlik en önemli önceliklerden biridir. Odada kullanılacak prizlerin açık olmamasına dikkat edilmeli. Eğer prizler açıksa ekstra kapak monte edilmelidir. Bu şekilde bebeklerin prizlere yaklaşması ve elektrik kazası yaşanması önlenir.
Bebekler belirli bir zaman sonra yürümek, ayaklanmak istediğinde bir yere tutunma ihtiyacı duyar. Bu genellikle masa, sandalye, dolap, ya da kendi beşiği olur. Mobilyaları duvara sabitlemek bu anlamda çok önemlidir. Devrilme riskini en aza indirir ve bebeğin üzerine düşmesi tehlikesiyle karşılaşmazsınız. Ayrıca bebekler belirli bir zamandan sonra oldukça meraklı olmaya başlayacakları için dolap içinlerini, çekmeceleri karıştırma ihtimalleri çok yüksek. Bu yüzden dolap ve çekmeceler için kilit almalısınız.
Bebek odasında kullanacağınız mobilyaların keskin kenarlarının olmamasına dikkat etmelisiniz. Köşelerin yuvarlanmış olması ya da koruyucu kullanılması bebeğinizin düşme anında kafasını ya da vücudunun herhangi bir yerini sert bir şekilde çarpmasını engeller.
Oda içerisinde kimyasal olarak hiçbir ürünün olmaması gerekmektedir. Parfüm, temizlik deterjanları gibi ürünler tehlike yaratabileceği için olabildiğince bebeğinizin ulaşamayacağı yerlere koymalı ya da oda içerisinde kesinlikle bulundurmamalısınız.
Bebek beşiği alırkende dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Bebeğin beşikten düşme ihtimali düşünülerek kenarlarda oluşan boşluklar azaltılmalı ve standartlara uygun bir beşik tercih edilmelidir. Beşiğin içerisine koyacağınız yorgan, battaniye, pike ya da yastık gibi eşyaların bebeğin boğulmasına sebep olabileceği de unutulmamalıdır.
Bebeğin rahat bir sıcaklıkta tutulması için odayı çok sık havalandırmamak gereklidir. Gün içerisinde düzenli aralıklarla temiz hava girişini sağlamalısınız.
Mobilya Seçimi
Bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak ve odanın düzenli bir dekorasyonunu sağlamak için mobilya seçimi çok önemlidir. Bebek odası için mobilya seçerken ilk olarak fonksiyonel ve işlevsel eşyalar olmasına özen göstermelisiniz. Fonksiyonel mobilyalar sayesinde odada kullanılacak alanı artırır ve bebek eşyalarını düzenli bir şekilde saklamanızı sağlar.
Bebeğinizin rahatça uyumasını sağlamak için beşik önemli bir unsurdur. Beşiğin bebeğin güvenliğini sağlayacak şekilde ve uygun boyutlarda olması gereklidir. Beşik seçiminde tercihiniz yüksekliği ayarlanabilir ürünlerden yana olabilir. Bu sayede bebeğiniz için uygun yüksekliği kolayca ayarlayabilirsiniz. Beşik seçiminden sonra odanın tasarımına ve büyüklüğüne uyacak şekilde bir dolap almalısınız. Aynı zamanda bu dolabın işlevsel olması sizin işinizi daha da kolaylaştırır. Bebeğinizin eşyalarını, oyuncaklarını hepsini tek bir dolaba sığdıramazsanız fonksiyonel beşiklerden ya da komidinlerden yardım alabilirsiniz.
Bebeğinizin oyun alanı içinde alternatifler düşünmenizde fayda var. Örneğin halı çok ince biraz daha kalın bir eşyanın üzerinde oynasın diyorsanız minder tercih edebilirsiniz. Hem güvenli hem de sağlıklı bir oyun alanı yaratmış olursunuz.
Aydınlatma Nasıl Olmalı?
Bebek odası tasarımında doğal ışık çok önemlidir. Pencerelerin büyük ve önlerinin açık olması odaya doğal ışık girmesini kolaylaştırır. Bebeğin sağlığı açısından bol bol doğal ışık alması gerekmektedir. Doğal ışığın haricinde geceleri çok net ışıkların yanı sıra daha loş bir ortam yaratmanız bebeğin gece uykusuna yardımcı olacaktır. Duvara monte edilmiş düşük ışıklı bir aplik ya da abajur tarzı bir aydınlatma tercih edebilirsiniz. Bebeğiniz gece uykusundan uyandığında onu rahatsız etmeyecek şekilde ampuller kullamalısınız. Bunun yanı sıra bebek için iyi uyku çok önemlidir. Bu yüzden perdelerin pencereyi iyi kapatması gereklidir. Hafif ışıklı bir ortam bile bazen bebeklerin uyumasını engelleyebilir.
Bebek Odası İçin Renk Seçimi
Renk paleti genellikle pastel tonlardan seçilir. Beyaz, bej, açık mavi, açık yeşil, pembe ve mor gibi huzur veren aynı zamanda da keyifli bir oda tasarlamanıza yardımcı olan renkleri kullanabilirsiniz. Bu renkler bebeğinizin rahatlamasına ve güzel bir uyku çekmesine yardımcı olur. Renk ve desenlerde aşırı karmaşıklıktan kaçınmakta fayda var. Çok koyu renkleri ve karmaşık desenlere tercih etmemelisiniz. Bebeğinizin ilgilisini çekecek eğlenceli, öğretici duvar kağıtları da kullanabilirsiniz. Renk seçiminde minimalist ve sade yaklaşım bebeğinizin zihinsel gelişimini de olumlu yönde etkileyecektir.
Kısacası bebek odası dekorasyonu, bebeğinizin güvenli, huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için özenle dekore edilmelidir. Her ince ayrıntı düşünülerek hareket edilmelidir.