Faydalı Bilgiler

100 M2 Müstakil Evin Temel Atma Maliyeti

Müstakil ev yaptırmak isteyenlerin son zamanlarda en çok merak ettiği konulardan biri 100 m2 müstakil ev temel atma maliyeti ne kadardır?  Müstakil evler içn temel atma maliyetleri evin boyutlarına göre değişiklik göstermektedir. Evin boyutları artıkça fiyatta aynı şekilde artış gösterecektir.

Dolar kurununda etkisiyle müstakil evlerde kullanılan malzeme fiyatlarında yüksek bir artış gözlemlenmektedir. Son yıllarda müstakil ev yaptırma talebi de arttığı için fiyatları ekstra etkiledi. İnsanlar hem deprem korkusundan hem de büyük şehir hayatından kaçıp kasaba, köy gibi yerlere yerleşip sakin bir hayat yaşamak istiyor. 100 m2 evleri dilediğiniz gibi yaptırabilirsiniz. İsterseniz iki oda bir salon şeklinde isterseniz de 3 oda bir salon şeklinde. Bu tamamen sizin zevkinize ve tasarımınıza kalmış.

temel atma

100 m2 müstakil evin temel atma maliyetini incelemeden önce bu konu hakkında bazı detaylar vardır. Bu detaylara dikkat ederek yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. 8 farklı temel vardır. Bu temeller nelerdir gelin birlikte inceleyelim.

Temel Çeşitleri Nelerdir?

Temel çeşitleri sığ temeller ve derin temeller olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Sığ Temeller

Duvar Altı Temeller

Basit yığma yapılarda duvarların direkt altına uygulanan temellere duvar altı temel tipi denilmektedir. Betonarme kiriş duvardan en az 20 cm daha geniş olmalıdır.

Sürekli Temeller

Tek yöne sürekli ve iki yöne sürekli temel olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Düşey taşıyıcı elemanlarının altına kirişli veya kirişsiz plak yapılarak oluşturulan temellerdendir. Kolon kesiti boyunca devam eden sömellerin oluşturulması sonucu yapılır.

Tekil Temeller

Düşük bina ağırlığı ve orta sert zeminlerde kullanılan temellerden biridir. Her kolonun altına ayrı ayrı pabuç yapılmasına tekil temel denir. Bu temeller zemine dikdörtgen ya da kare nadiren de daire tabanlı ya da çokgen sömeller ile oturtulur. Tekil temelin avantajları kolay yapılması, ekonomik olması ve statik çalışma biçiminin net olmasıdır.

Radye Temeller

Radye temel, bir yapıyı yer sularının çalışmasına karşı koruyan özel kaplama diyebiliriz. Zeminin yer yer değişiklik göstermesi veya fazla zayıf olmasından kaynaklı olarak yapı yükünün fazla olmasından dolayı bütün elemanlar tek bir temele oturtulur. Radye temeller genellikle apartmanlar için tercih edilir. Binada hasar oluşumunu ciddi anlamda engellerler.

Birleşik Temeller

İki kolonun birbirine çok yakın olması durumunda birleşik temel kullanılır. İki kolon için ortak bir pabuç tasarlanmalıdır. Pabuç kolon kesitinden daha büyük olmalıdır.

temel atma

Derin Temeller

Ayak Temeller

Sağlam zeminin yüzeye yakın olmaması ve kazık temel çakılacak kadar da uzak olmaması durumlarında ayak temel kullanılır. Bu kazılan alanlara ayaklar tutturulur, üst kısıma betonarme kirişler bağlanır.

Kazık Temeller

Çok zayıf temellerde tercih edilmesiyle bilinir. Sağlam zemin bulunana kadar zemin delinir. Sağlam zemin bulunduktan sonra kazık temeller oluşturulur. Bu temeller ile yapı yükleri sağlam zemine iletilir. Yapı bu şekilde rijit duruma getirilir. Maliyeti en yüksek olan temellerdendir. Kazıkların üç farklı seçeneği mevcuttur. Ahşap, çelik ve betonarmen olacak şekilde tercih edebilirsiniz.

Keson Temeller

Su içerisindeki zeminlerde, kazık temellerin yetersiz kaldığı ve yapı zeminin çok zayıf olduğu temellerde keson kullanılır. Kalınlığı az, çapı büyük ve içi boştur. Kare veya dikdörtgen şeklindedir. İçi kum ve çakıl gibi malzemelerle doldurulan kesonlar sağlam zemine batırılır. Genellikle bu temel atma yöntemi köprü ve liman gibi yerler için kullanılır.

temel atma

Radye Temel Nedir?

Yapıyı yer sularının çalışmasına karşı koruyan özel kaplamaya radye temel denilmektedir. Bu temel bina yükünün zemine düzgün ve doğru bir şekilde yayılmasını sağlar. Bu temel kaplaması deprem anında yapıyla birlikte hareket eder. Bu sayede de yapıda hasar oluşumunu ciddi bir şekilde engeller. Çelikle güçlendirilmiş olan radye temel kolonları ya da duvarları destekleyen yükleri yapıdan toprağa aktarır. Bu temel genellikle zayıf temellere sahip olan binalar için kullanılmaktadır.

Radye Temel Ne Zaman Tercih Edilmelidir?

  • Zemindeki taşıma kapasitesi düşükse
  • Toprak tabakalar öngörülemez olduğunda
  • Yapıdaki yük geniş bir alana dağıtılırsa
  • Bodrum yapmayı düşünüyorsanız
  • Toprak üzerinde oluşan stres azaltılmalıysa

Radye Temel Türleri

  • Düz levha
  • Kolonların altında kalınlaşmış levha
  • Kazıklı sal
  • Ayaklı levha
  • İki yönlü kiriş ve döşeme
  • Sert çerçeve matı

100 M2 Evin Temel Atma Maliyeti Ne Kadar?

100 m2’lik müstakil ev fiyatının temel atma maliyetini hesaplarken bazı giderler bahsedeceğiz. Beton, demir, kepçe çalışma ücreti, hafriyat, kalıp işçiliği gibi gideler asıl maliyeti oluşturmaktadır. Bu giderleri detaylı bir şekilde inceleyelim. İlk olarak ;

100 m2’lik bir alan için yaklaşık 50 m3 beton kullanılmaktadır. Müstakil evlerde C20/25 beton kullanıldığına göre C20 betonun 1 m3 güncel fiyatı 1790 TL eğer bu betonu kullanırsanız beton maliyeti toplamda 89.500 TL olur. C25 betonun 1 m3 güncel fiyatı 1890 TL eğer bu betonu kullanırsanız da beton maliyetiniz 94.500 TL’ye denk gelmektedir.

100 m2’lik evin temel atması için kullanılan demir 4 tondur. Güncel 1 ton demir 23.550 TL‘dir. 4 ton demir maliyeti 94.200 TL’ye gelmektedir.

100 m2’lik müstakil ev temeli maliyetinde yaklaşık 10 kepçe hafriyat kamyonu gider. 1 kepçe  1.350 TL olduğuna göre 10 kepçe 13.500 TL olarak hesaplanır.

Günümüz şartlarında bir kepçenin çalışma ücreti 1.000 – 1.500 TL arasında değişiklik göstermektedir. Temel atma sürecinde kepçe toprak zemini düzeltmek için kullanılır. Bu sürecinde yaklaşık 10 saati bulduğunu düşünürsek kepçe maliyeti 10.000 TL ile 15.000 TL arasında değişiklik gösterir.

Son gider olarak kalıp demir işçiliğinden bahsedeceğiz. Kalıp demir işçiliğinin Bu yıl m2 güncel fiyatı 600 TL’dir. 100 m2 ev içinde bu tutar 60.000 TL‘yi bulacaktır.

Bütün bu giderleri topladığımızda Bu yılı da göz önünde bulundurarak yaklaşık 275.200 TL gibi bir maliyet sizi bekliyor olacaktır.

temel atma

Temel dışında diğer kalemleri ve 100 m2 müstakil ev inşaat maliyeti için yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu