Ev Dekorasyonu

Kumaş Koltuklar Nasıl Temizlenir?

Kumaş kaplamalı koltukların temizlenmesi koltukların uzun ömürlü kullanımı açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu kumaş koltuklarına inatçı lekeler olarak tabir edilen kahve, yağ, kan vb. gibi lekelere maruz kalması kumaş koltuklar nasıl temizlenir sorusunu da beraberinde getirmektedir. Eskiden bu kadar imkana sahip olunmadığından koltukların korunumu, üstüne serilen koltuk örtüsü ile sağlanmaktaydı. Fakat gelişen teknoloji ile koltuklar ve kullanılan ürünler bu lekelerden kurtulmamızı sağlamaktadır.

kumaş koltuk

Koltuk Kumaşları Nasıl Silinir?

Doğru püf noktalar uygulamazsak koltuklarda kalıcı deformasyonlara neden olunabilmektedir. Yanlış uygulanılan adımlar koltukların renklerinde solmaya, lekelerin içeri doğru nüfuz etmesine ve hatta kumaşta kopmalara neden olabilmektedir. Koltuk kumaşları nasıl silinir sorusunun ön önemli kısmı işte bu adımları sırasıyla ve doğru şekilde uygulanmasıdır.

kumaş koltuk 3

  • Koltuk kumaşında uygulanacak deterjan ilk başta koltuğun görünmeyen bir kısmında uygulanmalı, kumaşın vereceği tepkimeyi görerek kullanılmalıdır.
  • Koltuklar temizlenirken, evde koltuk silme suyuna sirke mutlaka eklenmelidir. Bu koltuklardaki kirin yüzeyden çıkmasını kolayca sağlamaktadır. Ayrıca koltukta parlak bir görünüm yakalamamızı sağlar.
  • Eğer kadife gibi hassas kumaşlı koltuklarımız var ise buharlı temizleyiciler bu alanda kullanmamız gereken ürünlerdir.
  • Her bez koltuklarda kullanılmamaktadır. Koltuk silme bezi kullanımı koltuğa zarar vermeden kirin çıkarılması için önemlidir.
  • Kullanılan suyun ılık bir su olması kirlerin yüzeyden koparılıp alınmasını sağlarken bir yandan da içeri nüfuz etmesini engeller.
  • Koltuk takımlarını aldıktan sonra, kullanma talimatının okunması önem arz etmektedir.
  • Temizlenecek bölge leke kumaşa tamamen nüfus etmeden en kısa sürede temizlenmelidir.

Silinebilir Kumaşlı Koltuklar

Teknolojinin ilerlemesi koltukların temizlenmesi ve leke tutmaması için tasarlanan koltukları da beraberinde getirmiştir. Nano kumaşlar uzun ömürlü yapısıyla, kolay kolay deforme olamamaktadır. İlk günkü renk tonları ve canlılığı ile kalan bu koltuklar fazlaca tercih edilmektedir. Tüm bunlarla birlikte leke tutmayıp, kolay silinebilir bir kumaş yapısı olduğu için, uzun uğraşlar vererek silmek zorunda olmadığınız kumaş kolay kolay yıpranmayacaktır. Çocuklu ailelerin göz bebeği olma yolunda ilerlemektedir.

Keten Kumaş Koltuk Temizleme

Keten kumaş koltuk nasıl temizlenir sorusunun ne yazık ki cevabı kısıtlıdır. Zira keten kumaş diğer kumaşlara göre yapısı gereği oldukça zor temizlenmektedir. Kumaş yüzeyi bastırılmadan ve katı sabun kullanılarak ılık bir su yardımıyla temizlenmelidir.

kumaş koltuk

Nubuk Kumaş Koltuk Temizleme

Nubuk kumaşlı koltuk takımları hassas koltuk takımlarından biri olmaktadır. Bu kumaşların temizlenmesinde şampuan ve gliserin kullanılmaktadır. Direkt olarak kullanılmak yerine suyla köpürtülen şampuanlar hafif ovalama yardımı ile koltuk yüzeyine uygulanabilir. Gliserin, şampuan gibi  yüzeye direkt dökülmek yerine su ile açılıp kullanılan temizlik ürünlerinden biridir.

kumaş koltuk

Teddy Kumaş Koltuk Temizleme

Teddy kumaşın en belirgin özelliği üzerinde kısa ve yoğun tüyler barındırmasıdır. Dokusu sayesinde yumuşak bir yapıya sahip olan bu ürünler son zamanlarda çok ilgi duyulan kumaşlar arasına girmiştir. Peki bu teddy kumaş nasıl temizlenir? Bu takımlar kuru temizlemeye uygun değillerdir. Bu sebepten evde su ve beyaz bir sabunla temizlenmesi yumuşak dokularını kaybetmemeleri açısından daha uygun olacaktır.

https://www.dekorgetir.com/oda-kokusu-nasil-yapilir/ başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kadife Kumaş Koltuk Temizleme

Yapısal olarak fazla deformeye gelemeyen bu ürünlerde kesinlikle sert fırça veya bezler kullanılmamalıdır. Kadife yüzeyler için özel olarak üretilen temizlik spreylerinin kullanılması önerilmektedir. Nubuk kumaşlarda da kullanılan gliserin kadife kumaş koltuk temizleme de kullanılmaktadır. Su, gliserin ve sabundan oluşan bu üçlü ile temizlik spreylerine ulaşamadığımız zamanlarda kullanılmaktadır.

kumaş koltuk

Deri Kumaş Koltuk Temizleme

Deri koltuklar silinirken dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir. Deri kumaş koltuk temizleme de kimyasal içerik kullanılması derinin yapısına zarar vermektedir. Çamaşır suyu, tuz ruhu, deterjan, tuz ruhu, aseton gibi maddeleri deri koltuklardan uzak tutmalıyız. Mikrofiber bezler diğer bezlere göre koltukta bıraktığı hasar bakımından en aza olan bezlerdir. Kimyasal ürünlerin kullanılmadığı bu koltuklarda doğal temizlik malzemeleri kullanılmalıdır.

kumaş koltuk 3

Doğal Temizlik Malzemeleri

Koltuk takımlarının temizlenmesinde doğal temizlik malzemeleri kullanılması koltuklara verilen zararları minimumuma indirmektedir. Bu karışımlardaki ürünlere hemen hemen her evde rastlamak mümkün bu yüzden pratiklik açısından kullanımları çok kolaydır.

  • Karbonat: Doğal bir temizleyici olan karbonat kumaş koltuk temizlemesinde de kullanılan seçeneklerden bir tanesidir. Kirli yüzeye uygulanan karbonatlı ılık su yüzeylerdeki kirin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Hem de genelde evlerde bulunduğundan dolayı deterjanların yerine kullanılan en iyi doğal alternatiflerdendir.
  • Beyaz sabun: Sabunlu su ile köpürtülen kumaş, lekeli bölgenin üstünde bir süre bekletilip köpüğün kumaş tarafından emilimi sağlanır. Hafif fırçalanan kumaştaki kirin köpüğe yapışması sağlanmaktadır.
  • Sirke: Evlerde her alanda kullanılmaktadır. Sağlık açısında da şifa olan sirke, mikropları öldürme özelliği sayesinde temizlik malzemesi olarak da ev hanımları tarafından sıkça kullanılan bir üründür. Sadece temizlik içinde değil koltuk yüzlerinin parlak bir görünüme kavuşması içinde koltuk kumaşlarını sirkeli bir su ile temizleyebiliriz.
  • Arap sabunu: Koltuklarda kullanılan arap sabunu koltuğun dokusuna zara vermediği gibi hoş bir koku ve uzun süreli temizlik sağlamaktadır. Ilık suda eritilen arap sabunu ile koltuklar ve minderlerini ovalayarak temizleyebilir.
  • Soda: Günlük hayatta kullanılan soda aynı zamanda etkili bir temizlik ürünüdür. İçerisinde bulundurduğu boraks ve amonyak, koltuk temizliğinde kullanılan malzemeler arasındadır. Basit lekelere bir an önce edilen müdahale de işimize yaramaktadır.

Aslı Korkmaz

Doğa ve çiçekler konusunda tutkulu bir yazarım. Yazılarımda, çiçeklerin bakımı ve çoğaltılması hakkında bilgi vermek, okuyucularımın hayatlarına renk katmak için elimden geleni yapıyorum. Uzun yıllardır çiçek yetiştiriyorum ve her zaman yeni çiçek türleri ve bahçe tasarımları denemeye açığım. Yazılarımda, çiçeklerin bakımları, çeşitleri, çoğaltılması ve hastalıklarla mücadeleyi ele alıyorum. Umarım yazılarımda keyifli vakit geçirirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu