Çiçekler

Difenbahya Çiçeği Yapraktan Çoğaltma

Difenbahya çiçeği aracea familyasına ait olup 56 farklı çeşidi bulunan bir bitki türüdür. Meksika, Güney Amerika ve Batı Hint adaların da yetişir. Bu bölgelerin özelliklerini taşır. Tropikal bir bitkidir. Difenbahya çiçeği yapraktan çoğaltma işlemini bir bıçak yardımıyla kolayca halledebilirsiniz. Eğer birkaç dal ve gövdesi var ise dal ve gövdeye yakın yerden bıçak yardımıyla kesip ardından dinlenmiş bir suya koyarak çimlenmesini bekleyebilirsiniz.

Belirli bir süre içinde çimlenme işlemi başlar. Başladıktan kısa bir süre daha bekletip yeni bir saksıya ekebilirsiniz tercih edilen çoğaltma türüdür. Bir başka yöntem ise difenbahya çiçeği kökten çoğaltma şeklindedir. En az iki gövdeye sahip olan bitkinizin küçük olan gövdeyi diğer gövdeden dikkatli bir biçimde ayırmalısınız. Ancak çiçeğiniz tek gövde ise bu yöntem kullanılmamalıdır. Ayırdığınız gövdeyi yeni saksıya dikebilirsiniz. Difenbahya her toprağa uyum sağlar. Tercih edilen toprak türü ise hava gözenekli ve ponzalı bahçe toprağıdır. Difenbahya çiçeği saksısı için geniş ve büyük olan saksı türleri tercih edilmelidir.

Difenbahya Çiçeği Bakımı

Difenbahya çiçeği bakımı oldukça pratiktir ancak düzenli bakım yapılması gerekir. Güneş olmadan gelişemez ama doğrudan temas etmemelidir bir perde yardımıyla filtrelenmiş güneş ışığı çiçek için yeterli olacaktır. Her dalın eşit bir şekilde büyütülmesini isterseniz iki gün arayla yönü değiştirilmelidir. Karanlıkta muhafaza edilmemesi gerekir aksi takdir de solmaya başlar. Yerini sevmesi için zaman verilmesi gerekir eğer yaprak dökmeye başlarsa başka bir yere konulabilir.

Sararan ve çürüyen yaprakların kesilmesi gerekir eğer kesilmez ve diğer yapraklara teması olursa çürümeye başlayabilir. En dikkat edilmesi gereken konulardan biri de Difenbahya çiçeği kaç günde bir sulanır?  Şeklindedir. Soğuk kış günlerinde haftada bir kez sıcak yaz günlerinde ise haftada iki kez sulanması gerekir. Musluk suyu kullanılmaması gerekir dinlenmiş suyla sulanmalıdır. Sık saksı değişimine ihtiyaç duyulmaz. Çiçek açtığında sapı kesilmelidir bu sayede daha çok çiçek açabilir.

Difenbahya Çiçeği Özellikleri

Difenbahya çiçeği özellikleri arasında en çok dikkat çeken her ortama uyum sağlayabilir olmasıdır. 2 metreye kadar uzar ve difenbahya çiçeği yaprakları zehirli olup yaprakların yenmesi halinde kişi bir süre konuşma yetisini kaybedebilir bu nedenle bir diğer adı dilsiz bastonu olarak bilinir. Öz suyunun cilt ile temasından kaçınılmalıdır

Difenbahya Çiçeği Faydaları

Difenbahya çiçeği faydaları az ama etkisi fazladır. Hava da ki formaldehit, benzen ve trikloroetilen gibi zararlı maddeleri emen bir bitki olduğundan dolayı ev ve ofis ortamlarında yetiştirilmesi oldukça önemli.

Difenbahya Çiçeği Zararları

Bilinmesi gereken difenbahya çiçeği zararları vardır. Yaprağı yenmesi durumunda ağız mukozasında ülserasyon, orofaringeal ödem, dudaklar da ağrı, şişlik ve yanma gibi etkilerin görülebileceği ayrıca hava yolunda oluşan tıkanıklığa bağlı solunum yetmezliği gibi ciddi klinik bulgular oluşabilir bir süre konuşamayabilir. Bu nedenle difenbahya dilsiz bastonu olarak da bilinmektedir.  Ancak bakımının doğru yapılması ve ortam şartlarının uygun olması durumun da evde zararlı değildir.

Difenbahya Çiçeği Neden Ağlar?

Bitkinin hakkında en çok dikkat çeken ve merak edilen bir soru da difenbahya çiçeği neden ağlar ? Sorusudur. Fazla sulandığın da karşılaşılan bu durumun sebebi ise gövdesinde su biriktirip yapraklarından su damlatır. Bu nedenle bir diğer ismi Ağlayan çiçek olarak bilinir. Eski zamana ait birtakım kaynaklardan alınan bilgiye göre de çiçeğinin sahibi öldükten sonra ağladığını ve günümüze kadar geldiğini belirtir.

Aslı Korkmaz

Doğa ve çiçekler konusunda tutkulu bir yazarım. Yazılarımda, çiçeklerin bakımı ve çoğaltılması hakkında bilgi vermek, okuyucularımın hayatlarına renk katmak için elimden geleni yapıyorum. Uzun yıllardır çiçek yetiştiriyorum ve her zaman yeni çiçek türleri ve bahçe tasarımları denemeye açığım. Yazılarımda, çiçeklerin bakımları, çeşitleri, çoğaltılması ve hastalıklarla mücadeleyi ele alıyorum. Umarım yazılarımda keyifli vakit geçirirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu