Duvar Boyası Renkleri

Binder Nedir, Ne Demek? Binder Astar Ne İşe Yarar?

Binder astar, boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlayarak daha iyi görünmesini ve dalgalanmaların önlenmesini sağlayan astar çeşididir. Binder nedir ve ne işe yarar? Binder astar ile ilgili aklınıza takılan tüm sorulara cevap bulacaksınız.

Astar boya yapılacak olan alana boyanın daha iyi tutunabilmesi, duvara yapılacak olan boyadaki dalgalanmaların önlenmesi, fazla boya kullanılmasının önüne geçilmesi için uygulanır. İç ve dış yüzeylerde kullanılan astar, nem önleyici özelliktedir. Astar hazırlanırken 1 litre astar, 7 litre su ile karıştırılarak uygulanmalıdır. Boya markalarının astar uygulamaları için önermiş oldukları ölçü genellikle budur. Ancak yine uygulama yapmadan önce bidon üzerindeki uyarıları dikkate almanızda fayda var. Buna dikkat edilmediği taktirde uygulanan boyada dalgalanmalar ve çatlamalar meydana gelebilir.

Binder astar, aynı şekil boya öncesinde kullanılır. Ancak bu terimi ilk defa duyanlar “Binder nedir?”, “Binder ne demek?” diye merak ediyor. Onlar için hazırladığımız bu rehberde tam olarak anlamını öğrenerek çıkmış olacaklar.

Binder Nedir?

Binder, boyaya geçilmeden önce duvarlara uygulanan astardır. Şeffaf olan binder astar uygulanacak olan boyanın düzgün bir şekilde duvara uygulanmasını sağlar. Kullanılmadığı taktirde uygulanan boyada dalgalanmalar ve çatlamalar meydana gelebilir.

Binder, diğer astarlar gibi boyamaya başlamadan önce uygulanmalıdır. Astar uygulama sırasında rulo fırça ile duvar ve tavanın her yerine sürülmelidir. Binder astarlardan en çok tercih edilenlerden biri de DYO markasına ait olan “DYOBİNDER” astardır.

DYO Binder Astar Ne İşe Yarar?

DYO Binder Astar
DYO Binder Astar

DYO boya markasına ait olan binder astar iç ve dış cephelerde boyamadan önce kullanılan astardır. Her boya markasının kendi astar çeşidi bulunmaktadır. DYO binder en çok tercih edilen duvar astarıdır. Uygulanacak boyanın duvara daha rahat tutunmasını sağlayarak boyamanın etkin bir şekilde yapılmasına neden olur.

Her astarda olduğu gibi DYO binder astar kullanılmadan önce karıştırılmalıdır. Kullanılacak olan yüzeyin temiz ve pürüzsüz olması gerekmektedir. Pürüzlü olan yüzeyler zımpara ile düzeltilmeli, kirli olan yerler ise temizlenmelidir. 1 litre DYO binder 7 litre su ile karıştırılarak uygulanmalıdır. Aksi halde boyada çatlamalar ve kabarcıklar oluşabilir.

DYO Boya İç Cephe Renk Kartelası

Binder Astar Boyadan Önce Nasıl Kullanılır?

Binder Astar Uygulaması

Binder astar boyamaya geçmeden önce yüzeye uygulanmalıdır. Astar iyice karıştırıldıktan sonra 1 litre astar 7 litre su olacak şekilde ayarlanır ve tekrar karıştırılır. Pürüzsüz ve temiz olan yüzeye uygulanır. Yüzey pürüzlü ise zımpara ile düzeltme yapılır. Kirli olan yerleri ise su ile temizleyebilirsiniz.

Hazırlamış olduğunuz astarı boş yer kalmayacak şekilde tavan ve duvarlara rulo veya fırça ile iyice uygulamalısınız. Astar işlemi bittikten sonra astar su bazlı ise 5-6 saat sonra boyama işlemine başlayabilirsiniz. Sentetik astar uygulaması yaptıysanız 1 gün beklemeniz gerekecektir.

Neden Astar Kullanmalısınız?

Boyadan önce astar kullanmanın bir çok faydası fardır. Hem zaman hemde para açısından değerlendirdiğimiz zaman astar uygulaması çok faydalı bir işlemdir. Peki neden astar kullanmalısınız gelin sıralayalım:

  • Daha fazla boya kullanmanın önüne geçer.
  • Boyanın dalgalanmasını ve çatlamasını engeller.
  • Uygulanacak olan boyanın daha rahat tutunmasına neden olur.
  • Duvarın emiciliğini önler.
  • Binder astar, badana, alçı, beton, boyalı duvarlar, kireç gibi yüzeylerin üzerine uygulanabilmektedir.

Toparlayacak olursak binder astar, diğer astarlar gibi boyama işleminden önce kullanılan şeffaf yapıya sahip bir astardır. Bir çok markanın binder astar çeşidi bulunmaktadır. Uygulanması diğer astar uygulamaları ile birebir aynıdır. Düzgün bir boyama işlemi yapmak istiyorsanız mutlaka astar kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu