Mutfak Dekorasyonu

Stoneware Nedir? Stoneware Yemek Takımı Ne Demek?

Stoneware, fırında 2150 ile 2330 arasında pişirilen kilden yapılan, gözeneksiz bir seramik yemek takımı türüdür. Sıvılara karşı dayanıklı ve gözeneksiz hale gelmesi için yüksek sıcaklıkta pişirilen çamurdan elde edilir. Çamurdan yapılan diğer çanak ve çömleklerden daha dayanıklıdır.

Stoneware Nedir?

stoneware ne demek
Stoneware Ne Demek?

Stoneware, 2150 ile 2330 derece fırınlarda pişirilen yemek takımları ve dekoratif eşya elde edilen bir çamur türüdür. Stoneware porselenden daha kalın bir yapıya sahiptir. Porselene göre daha yüksek sıcaklıklarda pişirilir ve daha dayanıklıdır. Sıvılara karşı daha dayanıklı ve gözeneksiz hale gelmesi için yüksek sıcaklıklarda pişirilir. Kilden yapılır, fakat diğer çanak çömleklere göre dayanıklı olma özelliğine sahiptir.

Stoneware Çamuru Ne Demek?

Stoneware Çamuru

Stoneware 1150 – 1280°C arasında pişirilen kildem yapılan bir çamurdur. Bu çamur ile mutak gereçleri ve dekoratif ürünler elde edilir. Yabancı kaynaklarda Stoneware için 2150 ile 2330 arasında fırınlanan bir çamur olduğu yazmaktadır. Stoneware çamuru ile yapılan yemek takımları son zamanlarda sofraların popüler malzemesi olarak karşımıza çıkıyor.

Stoneware çamuru şekillendirilerek tabaklar, çanaklar, güveçler, kupa bardaklar ve dekoratif ürünler elde edilmektedir. Son zamanlarda yemek takımı markaları tarafından üretilen stoneware yemek takımlarıda oldukça ilgi görmeye başlamıştır. Stoneware kullanıldığı sofraya rustik, topraksı bir görünüm sağlar.

Stoneware mi Porselen mi?

Stoneware mi Porselen mi

Günlük olarak mutfakta kullandığımız tabaklar, kaseler, kahve fincanları ve güveçler hepsi genellikle fırında sertleştirilmiş kilden yapılmıştır. Ancak kullanılan kilin yapısı, pişirildiği sıcaklık ve performansları bu malzemeler arasındaki farkı oluşturur. En yaygın kullanılanları ilse stoneware ve porselendir.

Stoneware ülkemizde genellikle dekoratif ürünler veya güveçlerde görülür. Fırında kullanılan malzemeleri stoneware olduğu zaman inanılmaz derecede dayanıklılığı vardır. Stoneware yemek takımları harika bir görüntüye sahiptir. İşte stoneware mi porselen mi gelin bu sorunun cevabına bakalım.

Stoneware Avantajları

Stoneware, uzun yıllardır kullanılan fırın gereçlerinden biridir. Uygun fiyatlı, dayanıklı ve yapımı kolay olması nedeni ile tercih edilir. Isıyı son derecede iyi tuttuğu için çabuk ısınır.

Stoneware Dezvantajları

Stoneware, porselenden daha kaba görünür. Tabak, çanak ve bardaklara kaba bir görüntü verir. Ayrıca fırında yemek pişirilmesi durumunda yemek atıkları alt bölüme yapışabilir ve temizlemesi zor olabilir.

Porselen Avantajları

Porselen stonewareden daha hafif ve kibar bir görünüme sahiptir. Porselen nasıl yapılır. Temizlenmesi daha kolay ve dayanıklıdır.

Porselen Stoneware Dezvantajları

Porselen her ne kadar sert e dayanıklı bir malzeme olsa da stonewareye göre daha erken kırılabilir ve zarar görebilir. Ayrıca porselen daha pahalıdır.

Stoneware Yemek Takımı Örnekleri

Son zamanlarda stoneware yemek takımları sofralarda görülmeye sıklıkla başlandı. Rustik görüntüsü, dayanıklılığı ve uygun fiyatı nedeniyle tercih edilen servis tabağı, yemek tabağı, pasta tabağı ve çorba kasesi gibi mutfak gereçlerinden oluşmaktadır. Mutfak dizaynı oluştururken farklılık oluşturmak istiyorsanız sizde stoneware yemek takımlarından tercih edebilirsiniz.

Stoneware yemek takımı bulabileceğiniz bazı markalar şöyledir:

  • Karaca
  • Schafer
  • Bernardo
  • Bella Maison
stoneware bardak

Stoneware ile yapılan kupa bardaklar şık görüntüsü ile oldukça fazla ilgi görüyor.

stoneware bardaklar

Hem dekoratif hemde şık görünen kupalarda çay keyfi bambaşka güzel olur. Sizde misafirlerinize stoneware kupa bardaklarla çay veya kahve ikram etmek istemez misiniz?

stoneware çorba kaseleri

Tabaklar, çanaklar ve çorba kaseleri hem güzel görüntüsü hemde kullanışlı olması nedeniyle özellikle ev kadınları tarafından tercih ediliyor.

stoneware fincan takımı

Stoneware kahve fincanın üzerine işlenen desenler daha gösterişli hale getirmiş. Ayrıca kullandığınız stoneware ürünlerin sağlıklı olduğunu biliyor muydunuz?

stoneware fincan

Stoneware çamuru ile yapılan tabak, kupa bardak ve diğer eşyalara istenilen şekiller verilebilir.

stoneware kase

Genellikle restoranlarda uygun fiyatı olması nedeniyle kullanılmaktadır. Yapımı da kolay olan bu ürünlere ulaşmak da çok kolay.

stoneware kupa bardak

Stoneware kupa bardaklarla içilen kahvenin fotoğrafını Instagram’a yüklemek eğlenceli olur du değil mi?

stoneware malzeme

Ev dekorasyonda da kullanımı oldukça fazladır. Bir süs eşyası olarak stoneware malzemeler kullanıldığı alanın havasını değiştirecektir.

stoneware şekerlik

Binlerce yıldır fırınlarda pişirilerek hazırlanan çömlekler hemen hemen her evin mutfağında yer alıyor.

stoneware set

Farklı boyut ve desenlerde yapılan ürünlerde mutfağınızı daha şık ve gösterişli hale getirebilirsiniz.

stoneware sürahi

Sürahiler ancak bu kadar güzel olur du değil mi? Sürahi olarak kullanabileceğiniz gibi süs eşyası olarak da kullabilirsiniz.

stoneware tabak

Stoneware tabaklarla yapılan servisler, sofranızın havasını değiştirerek harika bir his yaratacak.

stoneware tabaklar

Yemek takımı arıyorsanız Stoneware takımlara göz atabilir siniz. 12 kişilik ve 24 kişilik takımlar bulunuyor.

stoneware takım

Stoneware yemek takımı kullanıldığı sofralara zenginlik katar. Görüntüsü ile göze hitap eder.

stoneware yemek seti

Bir mutfakta kullanılan fincanlar sadece kahve için değil dekorasyon için de kullanılabilir.

stoneware yemek takımı

Sofradaki şıklığı görüyorsunuz değil mi? Pürüzsüz yapısı ile adeta ben buradayım diyor.

stoneware yemek takımları

Stoneware yemek takımları mutfağınızı daha da güzelleştirir ve dekoratif görüntü oluşturur.

stoneware

Stoneware tabak işlenen deseni ile birlikte çok şık değil mi?

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu