Beyaz Eşya

Buzdolabının Üstü Soğutmuyor 7 Farklı Nedeni

Buzdolabının üstü soğutmuyor ise bunun bir çok farklı nedenleri olabilir. Termostat arızası, fan arızası ve contaların eskimesi başlıca nedenlerdir.

Buzdolabı üstünün soğutmamasına kirli kondansatör fanı, yetersiz havalandırma, arızalı contalar, yiyecek fazlası, termostat arızası gibi bir çok şey neden olabilir. Düzgün soğutmayan buzdolabının nedeni anlaşılınca, sorunu çözmek kolaylaşır. Bazen bir fan temizliği ile sorun giderilirken, bazen teknik servisten yardım almak gerekebilir.

Nofrost buzdolaplarında sık karşılaşılan sorunlardan olan üst bölümün soğutmaması yiyeceklerin bozulmasına neden olacaktır. Bu nedenle soruna neden olan şeyin kısa sürede öğrenilerek çözüme kavuşturulması gerekir. Bazı buzdolaplarında dondurucu bölüm üst tarafta, bazılarında ise alt taraftadır. Sorun hangi tarafta olursa olsun fark etmez ve sorun genellikle benzer şeylerden kaynaklanır.

Buzdolabının üst kısmı soğutmuyorsa bu durum endişe verici olabilir. Ancak bir çok neden hızlı ve kolay bir şekilde çözüme kavuşur.

Buzdolabının üst soğutmuyorsa en yaygın nedenler şöyledir;

  • Termostat Arızası
  • Kirli Kondenser Fanı
  • Arızalı Contalar
  • Gıdaların Düzgün Yerleştirilmemesi
  • Kanal Tıkanıklığı
  • Dondurucu Fanı Arızası
  • Arızalı Elektronik Kart

Buzdolabı Üstü Soğutmuyorsa Neden Olabilecek Şeyler

buzdolabı üstü soğutmuyor

Buzdolabının üstü soğutmuyorsa ilk kontrol etmeniz gerekenler termostat arızası, yıpranmış contalar, soğutucu fan arızası, kanal tıkanıklığı ve kirlenmiş olan kondenser fanıdır.

Termostat Arızası

Buzdolabının üstünün soğutmamasının en yaygın nedeni termostat arızasıdır. Termostat, buzdolabının bölmelerindeki sıcaklığı kontrol eden parçadır. Gerekli görmesi halinde soğutmaya başlar ve istenilen soğukluğa ulaşıldığında otomatik durur. Termostatın arızalanması durumunda, buzdolabının üst kısmı soğutmaz.

Termostatın düzgün ayarlanmamış olması buzdolabının üst bölümünü istenildiği gibi soğutmaz. Yanlışlıkla ayarın değiştirilmesinden kaynaklı olarak soğukluk derecesi düşebilir. Bu nedenle buzdolabı ideal ayara getirilmelidir. İdeal buzdolabı ayarı için buzdolabı derecesi kaçta olmalı sayfasına göz atabilirsiniz.

Kirli Kondenser Fanı

Zamanla buzdolabının arkasında bulunan konsender fanında toz ve kir birikir. Toz ve kirler buzdolabının sıcaklığı dışarı atmasını engelleyeceği için iç bölümde istenilen soğukluğa kavuşmaz. Eğer buzdolabının üst kısmı soğutmuyorsa hızlı bir şekilde kondenser fanını temizleyebilirsiniz. Kondenser fanı buzdolabının arka bölümündedir. Temizliğe başlamadan önce konsender fanı temizliği ile ilgili videolar izleyebilirsiniz.

Arızalı Contalar

Yıpranmış olan kapı contaları içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasına neden olur ve bu nedenle içerisi istenilen soğukluğa ulaşmaz. Kapı contaları kirli ise temizleyin, eğer kırık veya yıpranmalar varsa yenisi ile değişmelisiniz. Eğer kapı contalarını değiştirmenize rağmen buzdolabının üstü soğutmuyorsa sorun başka nedenlerden kaynaklanıyordur.

Gıdaların Düzgün Yerleştirilmemesi

Gıdaların buzdolabına düzgün yerleştirilmemesi, soğuk havanın içeriye etkin bir şekilde girmesini engelleyecektir. Bu nedenle buzdolabına yerleştirilen gıdalar düzenli bir şekilde yerleştirilmelidir. Soğutucu fanın önüne gıdalar çok yakın olacak şekilde koyulmamalıdır. Buzdolabının soğutmamasının nedeni fanın etkin bir şekilde soğutamaması olabilir.

Kanal Tıkanıklığı

Buzdolabının soğutmama nedeni su tahliye kanalının tıkanıklığı olabilir. Kanalların tıkanmasıyla birlikte hava dolaşımı olmayacağı için yeterli soğutma gerçekleşmez. Kanal tıkanıklığı varsa temizlik yapmalısınız. Aksi halde buzdolabı istenildiği gibi soğutmayacaktır.

Hava kanalı ve su kanalı tıkanıklığında tıkanıklık giderilmediği taktirde buzdolabı etkin bir şekilde soğutmayacaktır. Kanal temizliği yapıldıktan sonra hava ve su giriş çıkışları normale döneceği için buzdolabı soğutmaya başlar.

Dondurucu Fanı Arızası

Dondurucu fanı arızası: Buzdolabının üst kısmının soğutmamasının bir diğer nedeni, dondurucu fanının arızalanması olabilir. Dondurucu fanı, soğuk havayı buzdolabının üst kısmına taşır ve üst kısmın soğutulmasını sağlar. Eğer dondurucu fanı arızalıysa, üst kısım yeterince soğutulamayabilir.

Fan buzdolabının dondurucu ve meyve sebze bölümünde bulunur. Hangi alan soğutmuyorsa oradaki fanı kontrol edin. Eğer fan iyi çalışmıyorsa veya tamamen arızalanmışsa yenisini taktırmanız gerekecek.

Arızalı Elektronik Kart

Her buzdolabının bir elektronik kartı bulunur. Bu elektronik kart buzdolabının beynidir. Elektronik kartın arızalanması durumunda buzdolabının bölmeleri soğutmaz. Bir buzdolabının başına gelebilecek olan en kötü durumda budur. Buzdolabının soğutmaması elektronik karttan kaynaklanmışsa sizin yapabilecek pek fazla bir şeyiniz yok. Teknik servis sorununuzu çözmeye yardımcı olur ve elektronik kartı değiştirir.

Buzdolabının Buzluğu Soğutmuyor

buzdolabının buzluğu soğutmuyor

Buzdolabının buzluk diye bilinen dondurucu bölümünün soğutmamasının bir çok farklı nedeni olabilir.

Dondurucunun soğutmamasın en yaygın nedenleri şöyledir:

  • Termostat arızası: Buzdolabının dondurucu bölümündeki soğukluk ayarı termostat ile yapılır. Termostat arızalanması kaynaklı olarak buzluk bölümü soğutmuyor olabilir.
  • Dondurucu fanı arızası: Buzdolabının üst kısmının soğutmamasının bir diğer nedeni, dondurucu fanının arızalanması olabilir. Dondurucu fanı, soğuk havayı buzdolabının üst kısmına taşır ve üst kısmın soğutulmasını sağlar. Eğer dondurucu fanı arızalıysa, üst kısım yeterince soğutulamayabilir.
  • Kanalların tıkanması: Hava ve su kanallarının tıkanması nedeniyle soğuk hava buzdolabının içerisine girmez. Kanal temizliği yapılarak sorun giderilebilir.
  • Kapı contalarının yıpranması: Kapı contaları yıpranmışsa aralardan içeri sıcaklık girecektir. Bu nedenle buzdolabı hem gereksiz enerji sarf etmiş olacak hem de istenilen ayarda soğutmayacaktır. Sorun contadan kaynaklıysa değiştirerek çözebilirsiniz.
  • Kirlenmiş kondenser fanı: Buzdolabının soğutmamasının en yaygın nedeni kirli kondenser fanıdır. Fan kirlendiği zaman etkin bir şekilde çalışmaz ve ses çıkarır. Temizlik yapılarak sorun çözülebilir.
  • Motor veya kart arızası: Buzdolabının motorunda veya kartında oluşabilecek arızalar soğutmaya engel olmuş olabilir. Bu durumda sizin yapacak bir şeyiniz yok. Teknik servise bilgi vererek sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz.

Bosch, Siemens, Arçelik, Beko, Altus, Profilo ve Vestel gibi buzdolaplarının soğutmamasının genel olarak nedeni termostat, dondurucu fanı, kanal tıkanıklığı, conta ve kondenser fanı arızalarıdır. Sorunun neden kaynaklandığını öğrendiğinizde çözüm kolaylaşacaktır.

Buzdolabı Soğutuyor Ama Dondurmuyor

buzdolabı soğutuyor ama dondurmuyor

Buzdolabı soğutuyor ancak dondurmuyorsa, bunun bir çok farklı nedeni olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Dondurucu bölümünün sıcaklık ayarı doğru ayarlanmamışsa yiyecekleri dondurmayabilir. Dondurucunun ideal sıcaklık ayarı 18°C’dir.
  • Dondurucu bölmesinde bulunan fan arızalandıysa etkin bir soğutma yapmayacağı için gıdaları dondurmayacaktır.
  • Dondurucu kapısının contaları yıpranmışsa içeriye sıcak hava girişi olacağı için gıdalar donmayacaktır. Buzdolabı soğutsa bile istenilen dereceye gelmeyecektir.
  • Buzdolabı soğutuyor ama dondurmuyorsa bunun nedeni termostatın arızalı olması olabilir. Termostat arızalıysa dondurucu bölümü istenildiği gibi soğumaz.
  • Dondurucu bölümüne gelen kanal tıkalıysa soğuk hava dondurucu bölmesine ulaşmayabilir ve bu nedenle dondurma işlemi gerçekleşmeyebilir.

Buzdolabı soğutuyor ama dondurmuyorsa termostat, fan, conta, kanal tıkanıklığı gibi sorunlar kontrol edilmelidir. Eğer sorun bunlardan birinden kaynaklı değilse teknik servise bilgi verilerek ayrıntılı bir şekilde kontrol ettirilmelidir. Kart ve motor arızası bulunuyorsa sorunu sizin çözmeniz imkansızdır.

Buzdolabından Ses Gelmesi 6 Farklı Neden
Buzdolabı Neden Isınır? En Önemli 5 Nedeni
Bosch Buzdolabı Alarm Veriyor – 6 Neden ve Çözümü

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu