Mobilya

MDF mi Sunta mı Daha Sağlam?

Birçok mobilya ve dekorasyon uygulamasında kullanılan MDF mi sunta mı daha sağlamdır? MDF ve sunta arasındaki tüm farklar.

MDF ve sunta, mobilya ve inşaat sektöründe sıklıkla kullanılan bir malzemedir. MDF, odun liflerinin yüksek sıcaklık ve basınç altında birleştirilmesiyle elde edilir ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Sunta ise ince ahşap talaşların tutkal ve preslenmesiyle oluşur. Düşük maliyeti nedeniyle tercih edilir. Hem MDF hem de sunta, kolay şekillendirilebilir yapıları sayesinde mobilya sektöründe kullanılır. Aynı amaçla kullanılan bu iki malzeme arasında farklılıklar vardır.

MDF Nedir?

MDF, orta yoğunluklu lif levha (Medium-Density Fiberboard) olarak da bilinen, ahşap talaşları ve reçine ile üretilen bir yapıştırılmış ahşap malzemedir. MDF, yüksek basınç altında ve yüksek sıcaklıkta işlenerek yüzeyi pürüzsüz bir malzeme haline getirilir. Mobilya, kapı pencere, zemim ve duvar kaplamaları, dekoratif paneller, dolaplar ve raflarda tercih edilen MDF, oldukça dayanıklıdır.

Makinede işlemesi oldukça kolay olan MDF, birçok alanda kullanım kolaylığı sağlıyor. Yatak odaları, salon takımları, banyo dolapları gibi bir çok mobilyanın üretiminde tercih edilen MDF, dayanıklılığı ile ön plana çıkıyor.

Sunta Nedir?

Sunta (yonga levha), mobilya, dekorasyon, zemin kaplamaları, dolaplar, raflar ve kapılar gibi bir çok alanda kullanılan ahşap malzemeye denilir. Asıl adı “yonga levha” olan bu malzeme günümüzde sunta olarak bilinmektedir. Ağaç parçalarının özel reçineler ile preslenerek dayanıklı bir levha haline getirilmesiyle oluşturulur. Mobilya üretiminde yaygın olarak kullanılan sunta, birçok avantajı nedeniyle tercih edilmektedir.

Estetik görünüme sahip olan sunta, düşük maliyetli, kolay kesilebilen ve şekillendirilebilen, hafif aynı zamanda sağlam bir yapıya sahiptir. Günümüzde en çok mobilya yapımında karşımıza çıkıyor.

MDF ve Sunta Arasındaki Farklar Nelerdir?

MDF ve sunta ev ve işyerleri için mobilya ve dekoratif ürünler yapmak için kullanılan yaygın malzemelerdir. Her ne kadar iki malzemede aynı kullanım amacıyla kullanılmış olsa da arasında birçok farklılıklar bulunmaktadır.

  • Sunta ağaç talaşlarının özel yapıştırıcılarla birleştirilip preslenmesiyle oluşturulur. MDF ise ağaç liflerinin reçine ile karıştırılması ve yüksek sıcaklıkla preslenmesi ile elde edilir.
  • Sunta, talaşların gevşek bir şekilde birleştirilmesiyle oluştuğu için hafif bir malzemedir. Bu nedenle MDF levhalara göre daha az dayanıklıdır. MDF daha yoğun bir malzeme olduğundan dolayı daha güçlü ve dayanıklıdır.
  • Sunta yapıştırma sırasında çatlaklar oluşabileceğinden dolayı yüzeyi pürüzlü olabilir. MDF, homojen yapısı nedeniyle pürüzsüz bir yapıya sahiptir.
  • Sunta daha kolay çatlayabileceği için, işleme sırasında daha dikkat gerektirir. MDF, işlemesi daha kolay bir malzemedir. Şekil verilirken ve delinirken daha iyi sonuç verir.
  • Sunta, MDF levhalara göre daha ucuzdur. Ancak daha az dayanıklı olması nedeniyle uzun vadede daha fazla maliyet ortaya çıkarmış olabilir. MDF daha pahalı olmasına rağmen uzun ömürlüdür.

MDF mi Sunta mı?

MDF ve Sunta

MDF ve sunta arasında tercih yapmak, kullanım amacı, bütçe ve diğer ihtiyaçlara bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Uzun ömürlü, dayanıklı, ve pürüzsüz bir yüzeye sahip bir ürün arıyorsanız, MDF daha iyi bir tercih olacaktır. Ayrıca boyama ve kaplama işlemleri için MDF ürünler daha uygundur. Ancak, suntaya göre daha ağır ve daha pahalıdır.

Eğer daha hafif ve ucuz bir ürün arıyorsanız ve doğal ahşap görünümü sizin için uygunsa, sunta uygun bir tercih olabilir. Ancak, sunta dayanıklı ve uzun ömürlü olmadığı için sorunlar ortaya çıkarabilir.

Yonga Levha ile Sunta Arasındaki Fark

Yonga levha ve sunta, her ikisi de suni ahşap malzemedir. İki kelimenin anlamı aslında aynı şeyi ifade etmektedir. Gerçek adı aslında yonga levha malzeme, ülkemizde sunta olarak bilinmektedir. Yonga levha ile sunta arasında herhangi bir fark yoktur.

Yonga Levha ve Mdf Arasındaki Fark

Yonga levha ve MDF arasında belirgin farklılıklar vardır. Her iki malzemede mobilya ve dekoratif uygulamalar için kullanılır ancak aralarındaki farklar ikisini birbirinden ayırır.

Aşağıda, MDF ve Yonga Levha arasındaki farkları listeledik.

  • MDF, yonga levhaya göre daha yoğun bir malzemedir. Pürüzsüz ve daha dayanıklıdır.
  • MDF, daha kolay şekillendirilebilir. Yonga levha işlenirken çatlamalar meydana gelebilir.
  • Yonga levha, MDF’den daha ucuzdur. Bu nedenle, yonga levha ile üretilen mobilyalar daha uyguna gelir.

MDF Suya Dayanıklı Mıdır?

MDF, suya dayanıklı bir malzeme değildir. Ancak, yüzeyi kaplandığı zaman suya karşı dayanıklı hale gelir. Boyama veya vernikleme işlemi, MDF’nin suya dayanıklılığını artırır. MDF, daha yoğun bir malzeme olduğundan dolayı suntaya göre daha dayanıklıdır. Bu nedenle suya dayanıklılığı da suntadan daha fazladır. MDF’nin kullanım alanı, suya maruz kalmayacak mobilya ve dekoratif ürünler olmalıdır.

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu