Beyaz Eşya

Çamaşır Makinesi Neden Sıkmaz? 7 Farklı Neden

Çamaşır makinesi sıkma yapmıyor sorunu, oldukça yaygın bir sorundur ve birçok farklı nedeni olabilir. Peki, çamaşır makinesi neden sıkmaz?

Çamaşır makinesi sıkma yapmıyorsa, öncelikle kontrol edilmesi gereken birkaç şey vardır. Fazla kıyafet yerleştirme, su tahliye pompası arızası, filtre tıkanıklığı, suda bekletme modunun açık kalması ve anakart arızası gibi sorunlar sıkmayı engelleyebilir. Çamaşır makinesinin neden sıkmadığını öğrenmek, sorunu çözmenin ilk adımıdır.

Çamaşır makinesi sıkmıyorsa, panik yapmanıza gerek yok. Bunun nedeni basit bir şey olabileceği gibi büyük bir sorun da olmuş olabilir. Örneğin, fazla kıyafet yüklenmesinden dolayı sıkmıyorsa basit bir sorundur. Ancak anakart arızasından kaynaklı sıkma yapmıyorsa, makinenin başına gelebilecek en büyük sorunlardan biridir. Bu durumda yetkili servisle görüşüp teknik servise tamir ettirmek gerekecektir. Makinenin sıkmasını engelleyen sorunu bulduğunuzda hangi yolu izlemeniz gerektiğini öğrenmiş olacaksınız.

Çamaşır Makinesi Neden Sıkmaz?

Çamaşır makinesi çamaşırları yıkarken sıkmaya geçmiyorsa, bunun birkaç farklı nedeni olabilir. Aşırı ve dengesiz yük, tahliye pompası ile ilgili arızalar, anakart arızası ve filtre tıkanıklığı gibi nedenlerden kaynaklanmış olabilir. Eğer aşırı yükten kaynaklı sıkma moduna geçmiyorsa çözüm çok basit, bir miktar kıyafeti çıkararak sıkma moduna alabilirsiniz. Ancak, anakart arızası nedeniyle sıkma moduna geçmiyorsa, bu durumda siz hiç bir şey yapamazsınız. Gelin şimdi çamaşır makinesi neden sıkmaz madde madde ele alalım.

Çamaşır makinesinin sıkmama sorunu beyaz eşya markaları tarafından üretilen tüm makinelerde karşılaşılabilecek bir durumdur. Sorun bazen çok basit bir nedenden kaynaklanmış olsa da, bazen maliyetli olabilir.

Beko, Bosch, Arçelik, Profilo, LG, Vestel ve Siemens gibi bir çok marka çamaşır makinesinin sıkma yapmıyor sorununun başlıca nedenleri:

  • Suda Bekletme Özelliğinin Aktif Edilmiş Olması
  • Fazla Kıyafet Yerleştirilmesi
  • Su Tahliye Pompası Arızası
  • Su Tahliye Hortumunun Tıkanması
  • Filtrenin Tıkanması
  • Kayış Kopması
  • Anakart Arızası

Çamaşır Makinesi Sıkmıyor 7 Farklı Neden ve Çözümü

çamaşır makinesi sıkmıyor

Çamaşır makinesi neden sıkmaz? Bu sorunun bir çok farklı cevabı olabilir. Suda bekletme özelliğinin aktif olması, fazla kıyafet, su tahliye pompası arızası, tahliye hortumu tıkanıklığı ve filtrenin tıkanması en yaygın nedenler arasındadır.

Suda Bekletme Özelliğinin Aktif Edilmiş Olması

Çamaşır makinesi sıkma yapmıyorsa, ilk kontrol etmeniz gereken şey makinenin hangi modda olduğudur. Eğer makineyi çalıştırırken suda bekletme özelliğini aktif ettiyseniz, çamaşırlar yıkandıktan sonra su içerisinde bekletilecektir. Suda bekletme özelliği aktif edildiğinden dolayı makine sıkma işlemine geçmeyecek. Bu durum en basit sorundur. Suda bekletme özelliğini kapatıp makineyi sıkma moduna alırsanız sorun ortadan kalkmış olacak ve makineniz sıkmaya başlayacaktır.

Fazla Kıyafet Yerleştirilmesi

Çamaşır makinesi sıkmıyorsa, ilk olarak akla fazla kıyafet yerleştirilip yerleştirilmediği gelmelidir. Fazla çamaşır yükü, makinenin sıkmasını engelleyen en yaygın nedenlerinden biridir. Makineye olması gereğinden fazla atılan kıyafetler, çamaşır makinesinin hareketini engelleyebilir. Ağır yük olacağından dolayı makine zorlanacak ve sıkma işlemi başlamayacaktır. Bu durumda yapmanız gereken şey bir miktar kıyafeti çıkarmak olacaktır. Çamaşırlarınızı tekrar yerleştirmeyi ve sıkma işlemini tekrar çalıştırmayı deneyebilirsiniz.

Su Tahliye Pompası Arızası

Çamaşır makinesi sıkmıyorsa ilk olarak makinenin içerisinde su kalıp kalmadığını kontrol edin. Su tahliye pompası sıkma işleminden önce makinenin içerisindeki suyu bolaştacaktır. Eğer su pompası arızalandıysa makinenin içerisindeki suyu boşaltmayacaktır. Bu durumda yapmanız gereken şey su tahliye pompasını tamir ettirmek veya yenisiyle değiştirmek olacaktır.

Su Tahliye Hortumunun Tıkanması

Su tahliye hortumunun tıkanması veya düzgün yerleştirilmesi sıkma modunu engelleyebilir. Makinenin içerisindeki suyu boşaltmak için su tahliye pompası çalışır ve su hortum ile dışarı atılır. Hortumu bir yabancı maddenin tıkaması durumunda su tahliye olmaz. Çamaşır makinesinin içerisinde su kaldığı için sıkma moduna girmeyebilir. Bu nedenle hortumu kontrol etmelisiniz, eğer içerisinde tıkanıklık varsa bunu gidermelisiniz. Hortumdaki tıkanıklığı giderdikten sonra makineyi sıkma moduna alarak çalıştırabilirsiniz.

Filtrenin Tıkanması

Tıkanan filtreler, makinenin doğru çalışmasını ve sıkma işlemini engelleyebilir. Filtreyi kontrol edin ve temiz olduğundan emin olun. Filtre çamaşır makinesinin ön bölümünde bulunan kapağın içerisindedir. Makinenin fişini çıkardıktan sonra filtreyi çıkarıp temizleyebilirsiniz. Sonrasında sıkma işlemini tekrar başlatabilirsiniz.

Kayış Kopması

Kayışın kopmasından dolayı çamaşır makinesi sıkmıyor olabilir. Bu durumda kayışı kontrol etmek için makinenin fişini prizden çıkarın. Ardından, kayışın hala kasnak sistemine bağlı olup olmadığını kontrol edin. Eğer kayış kaymışsa, tekrar yerine takarak sorunu çözebilirsiniz. Ancak, kayış kopmuş görünüyorsa yenisi ile değiştirmek gerekecektir.

Anakart Arızası

Anakart arızası, makinenin sıkma moduna girmesini engelliyor olabilir. Bu durumda sizin ne yazık ki yapabileceğiniz bir şey bulunmuyor. Anakart arızasının giderilmesi için bir onarım teknisyeni ile görüşmeniz gerekecektir.

Çamaşır makinesi durulama yapmıyor

Çamaşır makinesinin durulama yapmamasının nedeni filtre tıkanıklığı, tahliye pompası arızası veya hortum tıkanması, aşırı yüklenme ve anakart arızası olabilir.

Çamaşır makinesi suyu boşaltmıyor sıkma yapmıyor

Çamaşır makinesi içerideki suyu boşaltmıyor ve sıkma yapmıyorsa, bunun nedeni su tahliye pompasının arızalanması veya su tahliye hortumunun tıkanmasıdır. Eğer pompa arızalandıysa tamir ettirmek veya yenisiyle değiştirmek gerekir. Su tahliye hortumuna yabancı cisim girip tıkadıysa, hortumun içerisinden çıkararak tıkanıklık giderilmelidir.

Çamaşır makinesi suyu boşaltıyor sıkma yapmıyor

Çamaşır makinesi suyu boşaltıyorsa, su tahliye pompası arızası yok demektir. Bu durumda fazla yükleme, filtre tıkanıklığı, su bekletme özelliğinin aktif edilip edilmediği, kayış kopması ve anakart arızası gibi nedenler göz önünde bulundurulmalıdır.

Vestel Çamaşır Makinesi E01 Hatası Nasıl Giderilir?
Çamaşır Makinesi Ölçüleri Nelerdir?

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu