Ayakkabı Tabanı Yapıştırma Neyle Nasıl Yapılır?
Ayakkabı tabanı yapıştırma, topuk yapıştırma ve spor ayakkabı tamiri için kuvvetli ayakkabı yapıştırıcısı gereklidir. Peki ayakkabı neyle ve nasıl yapıştırılır?
Ayakkabıların topuk, taban veya ön kısımlarının açılması can sıkıcı bir durumdur. Yeni ayakkabı satın almak veya ayakkabı tamircisine gitmek maliyetli olacaktır. Bu durumda bir ayakkabı yapıştırıcısı ile tamir işlemini kendiniz yapabilirsiniz. Güçlü bir yapıştırıcı ayakkabı tamirinde çok fazla iş görür. Güçlü ve esnek yapıda olan yapıştırıcıları kullanarak kolaylıkla ayakkabınızı tekrar kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Ayakkabı yapıştırıcısı ile düşük maliyete ve ayakkabı tamircisine gitmeden spor, deri veya topuklu ayakkabıları tamir edebilirsiniz. Yırtılan ayakkabıya çözüm olarak yapıştırıcı kullanabilirsiniz.
Ayakkabı Neyle Yapıştırılır?
Ayakkabılar zamanla yıpranır, topuk ve taban kısmı açılır veya yıpranır. Bu durumda yeni bir ayakkabı satın almak veya ayakkabı tamircisine gitmek maliyetli olacaktır. Ancak ayakkabı yapıştırıcısı ile sorunu kendiniz çözebilirsiniz. Ayakkabı tamirini kendi başınıza yapmanız için ayakkabı yapıştırıcısı size yardımcı olacak. Doğru yapıştırıcı seçimi ile her türlü ayakkabıdaki sorunları çözmek kolay.
Ayakkabı tamiri için kullanılan yapıştırıcılar kontakt yapıştırıcılardır. Ayakkabının topuk, taban veya ön kısımları kontakt yapıştırıcılar ile kolaylıkla yapıştırılabilmektedir. Bally, Selsil, Derby N.78 ve Pattex gibi üretilen kontakt yapıştırıcılar ayakkabı tamiri için kullanılmaktadır. Ayakkabı tamircileri tarafından kullanılan yapıştırıcılar da kontakt yapıştırıcılardır.
Ayakkabı Taban Yapıştırıcısı?
Ayakkabı taban yapıştırıcısı olarak kullanılan kontakt yapıştırıcılar ayakkabıyı tamir ederek tekrar kullanmanıza olarak sağlar. Kontakt yapıştırıcılar uygulanmasından itibaren iki yüzü birbirine yapıştırır. Kullanımı kolay ve güçlü yapıştırıcı olmaları nedeniyle tercih edilir. En büyük özelliği ise yapıştırma işlemi için hızlı olmaya gerek yoktur. İki yüzeye uygulama yapılıp ayakkabı yapıştırıldıktan sonra kuruması beklenir. Baskı işlemi uygulanarak daha iyi yapışması sağlanır.
Ayakkabı taban yapıştırıcısı olarak Selsil, Bally, Derby N.78, Pattex ve Akfix 202 gibi yapıştırıcıları kullanabilirsiniz. Bu yapıştırıcılardan herhangi birine mahalle bakkalından bile ulaşabilirsiniz. Eğer oldu da bulamadıysanız size en yakın olan yapı markete giderek bu ürünlerden herhangi birini satın alabilirsiniz. Ürünü satın aldıktan sonra evde kendiniz ayakkabı tabanı yapıştırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Ayakkabı Tabanı Yapıştırma Nasıl Yapılır?
Ayakkabı tanı yapıştırma işlemi için ayakkabı tamircisine gitmenize gerek yok. Ayakkabı yapıştırıcısı ile evde kendiniz bu işi yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey yapıştırıcıyı sürdükten sonra parçaların birbirine tam olarak oturmasını sağlamaktır. Bunu yaptıktan sonra ayakkabınızın tabanı yapışır. Ayakkabı tabanı yapıştırma işlemi sırası ile şöyle yapılmaktadır:
- Ayakkabının her iki yüzeyini nemli bir bez ile temizleyin.
- Ayakkabı yapıştırıcısının kapağını açın ve yüzeylerden herhangi birine hafifçe sıkın.
- Sıkmış olduğunuz yapıştırıcıyı yüzeye iyice yayın.
- Her iki yüzeyi birbirine bastırarak sert bir şekilde tutun.
- Ayakkabıların kuruması için en az 1-2 saat bekleyin. Ancak en iyi sonuç için 24 saat beklemeniz önerilir.
- Kuruduktan sonra ayakkabının etrafındaki taşan fazla yapıştırıcıyı çıkarabilirsiniz.
- İki yüzeyin birbirine daha iyi yapışabilmesi için üzerine sert bir şeyle bası uygulayabilirsiniz.
Kullanımı ve ulaşılması kolay olduğu için kontakt yapıştırıcı tercih edebilirsiniz. Ayakkabı tabanı yapıştırmak için kontakt yapıştırıcılar güçlü ve dayanıklı etki oluşturur.
Spor Ayakkabı Tabanı Tamiri
Spor ayakkabınızın tabanı veya önü açıldıysa endişelenmenize hiç gerek yok. Marketten alacağınız bir kontakt yapıştırıcı ile spor ayakkabı tabanını tamir edebilirsiniz. Spor ayakkabı tabanı tamiri veya değiştirme işlemi için:
- Ayakkabı ve tabanını nemli bir bez ile temizleyin. Pürüzsüz hale getirmek için zımpara uygulayın.
- Ayakkabı yapıştırıcısını taban kısmının yüzeyine uygulayın.
- İki yeri birbirine bastırın. Daha iyi tutunabilmesi için bir bant kullanabilirsiniz.
- Acil kullanım gerekmeyecekse 24 saat kurumasını bekleyin.
- Kuruma işleminden sonra ayakkabının kenarlarından taşan yapıştırıcıyı temizleyin.
Ayakkabı Tamiri Hakkında Merak Edilenler
Japon Yapıştırıcı ile Ayakkabı Yapıştırılır Mı?
Ayakkabının sert kısımlarında japon yapıştırıcısı tercih edilebilir. Ancak esnek olan kısımlarında kontakt yapıştırıcı tercih edilmelidir. Japon yapıştırıcı kuruduğunda sertleşeceği için ayakkabı tabanına uygulandığında sağlıklı bir sonuç alınamaz.
Ayakkabı Ne İle Yapıştırılır?
Ayakkabının esneyen kısımları kontakt yapıştırıcılar ile yapıştırılabilir. Sert olan alanlarda ise japon yapıştırıcı gibi güçlü yapıştırıcılar tercih edilmektedir.
Silikon İle Ayakkabı Yapıştırma Ne Kadar Sağlıklı Olur?
Ayakkabı yapıştırma için silikon tercih edilmez. Kontakt yapıştırıcılar ayakkabı tamircileri tarafından kullanılmaktadır. Mahallenizdeki dükkanda bile bulabileceğiniz kontakt yapıştırıcı ayakkabı tabanı yapıştırma konusunda size fazlasıyla yardımcı olacak.