Faydalı Bilgiler

Doğalgazlı Evlerde Rutubet Neden Olur? 5 Yaygın Neden

Doğalgazlı evlerdeki nem ve rutubet sorunlarının nedenlerini ve neden bir an önce önlenmesi gerektiğini öğrenin.

Nem havada bulunan su buharının miktarıdır. Yüksek nem seviyesi nedeniyle duvarlar, tavan ve giysilerde rutubet oluşur. Rutubetin devam etmesi halinde küf ve mantar oluşmaya başlar. Görüntüsü ile rahatsızlık verir ve çözüm bulunmaz ise sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bir evde nem ve rutubet oluşmasının birçok nedeni vardır. Özellikle soğuk kış aylarında duvarlarda ve tavanlarda rutubet daha fazla görülür. Evlerin yeterli havalandırılmaması, su tesisatındaki sızıntılar, nemli bölgede yaşanması, evin ısı yalıtımının olmaması gibi nedenler evde nem oluşmasına neden olur. Dünya Sağlık Örgütü, aşırı kalabalık, uygun ısıtma, havalandırma ve ısı yalıtımına sahip olmayan evlerin nemli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.

pencere kenarı rutubet

Aşırı nem, duvarlarda ve tavanlarda rutubet oluşturarak küfe neden olur. Rutubetin sağlık üzerinde çeşitli etkileri vardır. Romatizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Gül: Rutubetin ağrı hissini artırdığını belirtmektedir. Yapılan araştırmalara göre rutubetli binalarda yaşayanlarda, hırıltılı solunum, öksürük, nefes almada zorluk, alerji gibi sağlık sorunları ile karşılaşıldığı sonucuna varılmıştır. Bağışıklığı düşük olan kişiler, yaşlılar ve çocuklar rutubetli evlerden kaynaklanan sağlık sorunlarına karşı risk altındadır.

Doğalgazlı Evde Rutubete Neden Olan Şeyler

rutubetli duvar

Doğalgazlı evde rutubete neden olan şeylerin başında yetersiz havalandırma, su sızıntıları, yetersiz ısı yalıtımı, odalarda yetersiz ısıtma ve nemli bölge gelmektedir. Rutubet sorunları, eve ve sağlığa zarar verebileceği için bu konuya dikkat edilmelidir. Sorunları erken tespit edip çözmek, daha büyük hasarların önlenmesine yardımcı olur.

1. Yetersiz Havalandırma

Yetersiz havalandırmaya sahip evler, nem ve rutubet oluşmasına müsait evlerdir. Yemek yapma ve duş alma sırasında oluşan su buharı, dışarı atılmazsa evde birikir. Eğer ev havalandırılmazsa nem yüklü hava evin içerisinde kalır. Bu nem bir süre sonra rutubet oluşturur ve duvarlarda küflenmeler meydana gelir.

Doğalgazlı evlerde rutubet oluşmasının en büyük nedeni yetersiz havalandırmadır. Duştan sonra banyo havalandırmasını mutlaka açık bırakın. Evinizi düzenli aralıklarla havalandırarak evin içerisinde biriken nemli havayı dışarı atın. Sürekli havalandırılan evlerde rutubet oluşması daha az görülür.

2. Su Sızıntıları

Su tesisatında meydana gelen sızıntılar ve pencere kenarından gelen soğuk önce nem, bir süre sonra ise rutubet oluşumuna neden olur. Bu tür sorunlar giderilmediği zaman küflenmeler oluşmaya başlar. Eğer evinizin herhangi bir yerinde su sızıntısı varsa sorunu giderdiğiniz zaman rutubeti engellemiş olursunuz. Pencere kenarından gelen soğuk havayı keserseniz, soğuk ve sıcak hava birbiri ile temas etmeyeceği için nem oluşmayacaktır.

Rutubet oluşmasına neden olan en büyük etken su sızıntısıdır. Klozetten sızan su, su borularında kaçak olması, dışarıdan içeriye sızan yağmur suyu rutubete neden olur. En çok karşılaşılan durum ise tavanda rutubet oluşmasıdır. Buna neden olay şey genellikle üst kattan su sızıntısı olmasıdır. Eğer en üst katta yaşıyorsanız, ısı yalıtımından dolayı tavanda rutubet oluşmuştur.

Pencereden Gelen Soğuk Nasıl Engellenir?Su Çeken Rutubetli Duvara Ne Yapılır?

3. Yetersiz Isı Yalıtımı

İyi bir ısı yalıtımına sahip olmayan evler, nemin birikmesine ve rutubet oluşumuna zemin hazırlar. Evlerde yetersiz ısı yalıtımı, dışarıdaki soğuk havanın içeri sızmasına ve içerideki sıcak havanın dışarıya kaçmasına neden olur. Bu sıcaklık farkı, içeride nem oluşturur ve bu da rutubet sorunlarını tetikler.

Evde yeterli ısı yalıtımı sağlayarak rutubet oluşumunu önleyebilirsiniz. Eğer evinizde izolasyon yoksa yaptırmanızı öneriyoruz. Rutubet sorunlarını çözme konusunda etkili olacaktır.

4. Odalarda Yetersiz Isıtma

Yetersiz ısıtma, doğalgazlı evlerde rutubeti artıran koşullara yol açabilir. Düşük sıcaklık, içerideki havanın soğumasına ve bu soğuk havanın nem yoğunluğunu artırmasına yol açar. Özellikle soğuk duvarlar, camlar ve zeminler yoğuşma noktaları olur. Bu yoğuşma su damlalarının oluşmasına ve bir süre sonra rutubet sorunlarına yol açmasına sebep olacaktır.

Odaların yeterince ısınmasını sağlamak için doğalgazlı ısıtma sistemlerini düzgün bir şekilde kullanın ve bakımını yaptırın. Tüm odalardaki sıcaklık ayarını uygun bir sıcaklığa ayarlayın. Evin odalarındaki sıcaklığı ortalama olarak aynı seviyede tutmaya özen gösterin.

5. Nemli Bölge

Nemli bölgeler, yüksek nem seviyelerine sahip oldukları için iç mekanlarda rutubet sorunlarına yol açma eğilimindedir. Dış hava genellikle yüksek nem seviyelerine sahiptir. Bu yüksek nem, iç mekanlara sızarak rutubet oluşmasına neden olur. Evin içindeki sıcak hava ile dışarıdaki soğuk hava birleşirse oluşan nem sonucunda rutubet meydana gelecektir.

Nemli bir bölgede yaşayanlar, rutubet sorunlarını önlemek için evlerine ısı yalıtımı yaptırmalılar. Dışarıdan gelen soğuk havanın içeri girmesi engellenmelidir. Çok nemli olan bölgelerde nem alma cihazları ile evin içerisindeki nem seviyesi düşürülmelidir. Böylelikle evde rutubet oluşması engellenebilir.

Evdeki Rutubetten Nasıl Kurtulurum?

evde rutubet

Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (EPA), evlerdeki nem seviyelerinin %30 ila 60 arasında tutulmasını önermektedir. Fazla nem bir süre sonra rutubet oluşturur ve duvarlar, tavanlar ve mobilyalara zarar verebilir.

Evlerin banyoları, tavanlar, duvarlar, üst katlar ve bodrum katları nem oluşmasına daha müsait alanlardır. Evdeki rutubeti önlemek yapısal sorunların önüne geçeceği gibi, küf nedeni ile oluşabilecek sağlık sorunlarının da önüne geçmiş olacaktır.

Evinizdeki nemden kurtulmak için birçok yol vardır. Rutubet ve küflenme oluşmasını istemiyorsanız aşağıdaki önlemleri uygulayabilirsiniz.

  • Evinizi düzenli bir şekilde havalandırın. Böylelikle içerideki havada biriken nemi dışarı atarak fazla nemden kurtulmuş olursunuz.
  • Banyonun havalandırması sürekli açık kalsın. Duştan sonra oluşan sıcak ve nemli havanın dışarı çıkmasına izin verin.
  • Yıkadığınız çamaşırları açık havada kurutmaya özen gösterin. Evin içerisinde kurutmak istediğiniz kıyafetlerden çıkan nem havayı nemlendirecektir. Eğer elbiseleri dışarıda kurutma imkanınız bulunmuyorsa kurutma makinesi kullanabilirsiniz.
  • Yemek pişirme sırasında oluşan buharı aspiratör kullanarak dışarı atın. Eğer oluşan buhar dışarı atılmazsa havaya karışacak ve evdeki nem miktarını artıracaktır.
  • Nemli bir bölgede yaşıyorsanız nem alma cihazı kullanabilirsiniz.
  • Evinizdeki su tesisatında herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Pencere veya kapı kenarlarından soğuk hava girişini engelleyin.
  • Eğer evinizde ısı yalıtımı bulunmuyorsa, mümkünse ısı yalıtımı işlemi yaptırmanızı öneriyoruz. Bu, nem ve rutubet oluşumunu önlemekte büyük ölçüde etkili olacaktır.
  • Doğalgazlı evde yaşıyorsanız tüm odaların peteklerini eşit şekilde açmanızı öneriyoruz. Bir odanın soğuk, diğer odanın ise sıcak olması nem seviyesini artıracaktır. Soğuk ve sıcak havanın birbiri ile etkileşime girmesi sonucunda nem oluşacaktır. Önlem almazsanız evinizde bir süre sonra rutubet oluşmaya başlar.

Canan Kara

İnşaat, ev tamiratları ve faydalı bilgiler konusunda uzmanım. İnşaat işlerinizde veya ev tamiratlarınızda tecrübelerimle size yardımcı olmak için içerikler oluşturuyorum. Bu içerikleri, evinizde veya iş yerinizde oluşan her türlü sorunla ilgili çözümler sunmak için yayınlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu