Fayans Temizliği Nasıl Yapılır? 6 Pratik Çözüm
Mutfak ve banyolardaki fayans temizliği için kullanılan pratik yollar. Evde hazırlayacağınız temizlik suyu ile fayans aralarını temizleyebilirsiniz.
Fayanslar, estetik görüntüsü ve su geçirmez özelliği ile banyolarda ve mutfaklarda yer döşemesi olarak kullanılır. Lekelere karşı oldukça dayanıklı olsalar da, düzenli temizlenmedikleri zaman kirlenebiliyorlar. Ev temizliği sırasında fayanslar göz ardı edilmemelidir. Aksi halde fayanslardaki lekeleri çıkarmak kolay olmayabilir.
Düzenli fayans temizliği, uzun yıllar boyunca ilk günkü parlaklığını korumasına yardımcı olur. Kullanılan malzemeye bağlı olarak oldukça dayanıklıdır, ancak düzenli temizlik yapılmadığında sararmalar ve kararmalar meydana gelebilir. Bu durumda lekeleri çıkarmak zorlaşır. Ancak doğru temizlik yöntemleri kullanılarak zorlu inatçı lekeleri çıkarabilirsiniz. Fayanslarınızın pırıl pırıl görünmesini sağlayacak olan doğal ürünleri kullanarak %100 etkili bir temizlik yapın.
Fayans Temizliği İçin Pratik 6 Yöntem
Fayansları temizlemek için, uygun temizlik malzemelerini kullanmak önemlidir. Su ve sabun bazen iş görmeyebilir. İnatçı fayans lekeleri için, sirke, karbonat veya limon suyu gibi doğal temizleyiciler kullanabilirsiniz.
Sirke ile Fayansları Pırıl Pırıl Yapın
Fayansları temizlemenin etkili bir yolu sirke kullanmaktır. Banyo veya mutfaktaki fayanslar için doğal bir temizleyicidir. Bir sprey şişenin içerisine yarı yarıya sirke ve su koyarak karıştırın. Hazırladığınız karışımı fayans üzerine ve aralarına püskürtün. Sirkenin asidik özelliğinden dolayı fayans üzerinde bulunan kirler çözülmeye başlayacaktır. Sünger kullanırsanız lekelerin çıkması daha kolay olur.
Karbonat ile Fayansları Temizleyin
Karbonat, fayansları temizleyerek eski haline getirmek için bir mucizedir. 2-3 paket karbonatı bir miktar suyla karıştırarak diş macunu kıvamına getirin. Zor lekeleri kolaylıkla çıkarmak için bir fırça veya sünger kullanarak fayansları ovalayın. Limon suyu ile yüzeyi silerek inatçı lekeleri yok edin. Son olarak ılık suyla fayansları durulayın.
Karbonat, fayanslardaki inatçı lekeler için etkili bir temizleyicidir.
İnatçı Fayans Lekelerini Limon Suyu ile Temizleyin
Limon, doğal asidik özelliği sayesinde mükemmel bir doğal temizlik ürünüdür. Bir kaç limonu sıkarak suyunu çıkarın. Sprey şişeye almış olduğunuz limon suyunu fayans yüzeyine ve aralarına sıkın. Fırça veya bir sünger kullanarak fayansları temizleyin. Bir süre sonra lekeler yumuşayarak çıkmaya başlayacaktır. Fayans aralarındaki inatçı lekeler için diş fırçası kullanabilirsiniz. Eski bir diş fırçası ile fayans aralarını fırçalayın ve temizleyin.
Kolay Temizlik İçin Sabunlu Su Kullanın
Sabunlu su, hem fayansların temizlenmesi hem de hijyenik bir ortam sağlamak için harika bir seçenektir. Bir kova sıcak su hazırlayın. Su sıcaklığı, fayanslarınızın kirli olduğu kadar sıcak olmalıdır. Birkaç damla sıvı sabun ekleyin. Sabun miktarı, kullanacağınız su miktarına bağlı olarak değişebilir. Genellikle 1 litre su için 2 yemek kaşığı sabun yeterli olur. Sünger kullanarak fayansları silin. İnatçı lekelerin çıkarılması için fırça ile fayansları ovalayın. Son olarak temiz su kullanarak durulayın.
Çamaşır Sodası Kullanarak Fayansları Temizleyin
Çamaşır sodası, fayans temizliği için doğal ve etkili bir seçenektir. Ayrıca, çok yönlü bir temizleyici olarak kullanılabilir ve birçok evde kolayca bulunabilir. Bir kova içerisine 1 litre sıcak su ekleyin. 1 su bardağı çamaşır sodasını suya ekleyin ve iyice karıştırın. Fırça veya sünger gibi bir temizleme aracı kullanarak fayansları ovun. Kirli bölgeleri bastırarak ovun ve birkaç dakika bekleyin. Fayansları temiz su kullanarak durulayın.
Fayansları Beyazlatmak İçin Diş Macunu Kullanın
Diş macunu, fayanslardaki kirleri ve lekeleri çıkarmak için etkili bir üründür. Temizlenmesi gereken fayans yüzeyine beyaz diş macunu uygulayın. Süngerle ovalayarak fayansları silin. Diş macunu, mutfak ve banyo fayansları dahil olmak üzere evinizdeki hemen hemen her tür fayans yüzeyi için kullanılabilir.
Yeni Yapılan Fayans Nasıl Temizlenir?
Fayans Araları Nasıl Temizlenir?
Fayans aralarının kararması veya sararması, genellikle kir, küf ve nem birikiminden kaynaklanır. Bu tür kirler, özellikle banyo ve mutfak gibi nemli alanlarda, fayans derzlerinde oluşmaktadır. Ayrıca, bazı temizlik malzemelerinin yanlış kullanımı da fayans derzlerinde kararma ve sararmaya neden olabilir. Düzenli temizlik yapılmadığında buradaki kiri temizlemek zor olabilir. Ancak, doğru malzemeler ve yöntemler uygulanırsa kararan fayans araları ilk günkü haline döndürülebilir.
Fayans aralarını temizlemek için:
- Bir kapta karbonat ve suyu karıştırın. Karışımın kıvamı, macun kıvamında olmalıdır.
- Hazırladığınız karışımı eski bir diş fırçası yardımıyla fayans aralarına uygulayın.
- Karışımı fayans aralarına iyice yedirin ve 15 dakika bekleyin.
- Sonrasında diş fırçası yardımıyla ovalayın ve temiz suyla durulayın.
- Son olarak temiz ve kuru bir bezle silerek temizleyin.
- Eğer kararan fayans aralarını temizlemek için daha güçlü bir karışım istiyorsanız sirke ve karbonatı macun haline getirerek kullanabilirsiniz.
Tüm bu işlemlere rağmen fayanslarınızın görüntüsünden hoşnut değilseniz üzülmenize gerek yok. Yıpranan ve eskiyen görüntüsü sizi rahatsız ettiyse fayans boyama işlemi yapabilirsiniz. Boyama işlemi için usta olmanıza gerek yok. Boyayı ve uygulama malzemelerini satın alarak kendi fayanslarınızı kendiniz boyayabilirsiniz.
Detaylı bir içerik olmuş. Üstelik de akıcı. Teşekkürler