Balkon-Bahçe

İç Mekan Bitkileri Bakımı

Bazılarımız oksijeni evine taşıyıp evlerini yeşillendirmek istemektedir. Mekan bitkilerine bakarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır . Bir çok bitki türü güneş ışığını doğrudan almaktan hoşlanmadığı için , özellikle yaz mevsiminde fazla güneş almayan noktaları tercih etmemiz gerekmektedir. Peki, İç Mekan Bitkileri Bakımı nasıl yapılmalı?

İç Mekan Bitkileri Bakımı

İç Mekan Bitkileri Bakımı

İç Mekan Bitkileri Bakımı mutlaka doğru şekilde ve bitkiye özel şekilde yapılmalıdır. Doğru şekilde yapılmayan bakım yaprakların sararmasına ya da bitkinin tamamen çürümesine, solmasına ve ölmesine neden olacaktır. Aşağıda yer alan önerileri takip ederek; bitkilerinizi sağlıklı bir şekilde büyütebilirsiniz.

Havalandırma

İç mekanda yetişen bitkiler kapalı ortamlarda uzun süre yaşamaktadır.ancak peteklerden çıkan gazların ya da ortamda sigara içilmesi konusunda dikkatli olmak gerekmektedir. Bu tür durumlarda gün içinde havalandırma yapmak fayda sağlamaktadır.

Sulama

İç mekan bitkilerini sulama , bitki bakımın en önemli aşamasını oluşturmaktadır. Dinlenme aşamasında şu ihtiyacı az olduğu gibi büyüme aşamasında suya daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar.  Saksı değişimi zamanının geldiğini aslında bitki bize anlatmaktadır. Alt yaprakların kurumaya başlaması saksının değişmesi gerektiği anlamına gelmektedir.

Saksı Değiştirme

İç mekân bitkilerinde saksı değiştirme yine bitki bakımındaki önemli noktalardandır. Bitkiyi hem gençleştirmek hem de görünüşünü biçimlendirmek için budama yapmamız gerekmektedir. Budama işleminin saksı değiştirdikten sonra yapılması maksimum faydayı sağlamaktadır. Saksı değiştirme işleminde kural ise yeni kullanacağımız saksının eski kullandığımız saksıya oranla bir tık daha büyük olması gerekmektedir. Ancak çok geniş saksıya dikim yapılması da bitkimize zarar vermektedir.

Budama

Saksı değiştirdikten sonra geriye bir tek budama kalmaktadır. Bitkilerimizin saksını değiştirdikten sonra iç mekân bitkilerinde budama yapılırsa bitkilerimizin bakımını tamamlamış olmaktayız. Budama yapmanın tam zamanı İlkbahar mevsimi olarak karşımıza çıkmaktadır.

İlkbahar mevsiminde bitkinin yeni gelişmeye başlamasından önce budama yapılabilirse daha sağlıklı bir bitki elde edilmektedir. Bitkimizin bol çiçeklenme yapması için yetişme döneminde daha çok gelişme gösteren üst sürgünleri zayıflatarak otsu tepe sürgünlerini budamak diğer dalların daha iyi gelişme göstermesinde ve daha bol ve sağlıklı çiçeklenme sağlamaktadır.

İç Mekan Bitkileri Bakımı
İç Mekan Bitkileri Bakımı

İç Mekân Bitki Toprağı

Saksı için üretilen toprakların içinde organik madde karışımı %10 perlit ve %10 saf temiz kum veya %30 kompost ve %50 torf karışımı bulunan toprakların iç mekân bitki toprağı olarak kullanılması daha sağlıklı olmaktadır. Toprak değiştirmek için iki üç yıl beklemek yine bitkilerimizin sağlıklı büyümesine katkı sağlamaktadır.

 İç Mekân Bitki Çeşitleri

Her bitki çeşidinde olduğu gibi iç mekân bitki çeşitleri de zenginlik göstermektedir

Aloe Vera

İç mekân bitki yetiştirme denilince herhalde bir çoğumuzun aklına Aloe Vera gelmektedir. Dekoratif hoş yapısıyla evlerimize hoş bir hava katmaktadır.

Patos salon sarmaşığı; Zarif sarkıt sarmaşık yaprakları evlerimize zarafet katarken görenleri büyülemektedir.

Şans bambusu

Kolay bakımı ve tatlı görüntü şöleniyle evlerimize konuk olmaktadır.

Salon palmiyesi-areka palmiyesi

İç mekân bitkilerinde popülerliğini birinci sırada taşımaktadır. Hava temizleyici özelliğiyle bir çoğumuzun tercih sebebi olmaktadır.

Kılıç bitkisi-paşa kılıcı bitkisi

Bakımı kolay ve fazla ışık istememesinden dolayı çiçekseverlerin ilk sıralardaki tercihi olmakta ve sırayı kimseye bırakmamaktadır.

Video kaynağı

Aslı Korkmaz

Doğa ve çiçekler konusunda tutkulu bir yazarım. Yazılarımda, çiçeklerin bakımı ve çoğaltılması hakkında bilgi vermek, okuyucularımın hayatlarına renk katmak için elimden geleni yapıyorum. Uzun yıllardır çiçek yetiştiriyorum ve her zaman yeni çiçek türleri ve bahçe tasarımları denemeye açığım. Yazılarımda, çiçeklerin bakımları, çeşitleri, çoğaltılması ve hastalıklarla mücadeleyi ele alıyorum. Umarım yazılarımda keyifli vakit geçirirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu