Mantolama Malzemeleri Ve Markası Hakkında Merak Edilenler
Yapıyı dış etkenlere karşı korumak, enerji verimliliğini artırmak ve dış cephe estetiğini korumak için yapılan izolasyona mantolama denir. Binalarda ısı kaybını azaltmak, enerji tasarrufunu artırmak için ve çevresel etkileri en aza indirmek için mantolama yapılmaktadır. Mantolama malzemeleri ve markası binaya mantolama yaparken önemli bir rol oynar. Eski yıllarda mantolama yapılırken saman, saz bitkileri gibi yalıtıma etkili olan bitkiler kullanırken şimdi cam yünü, pvc esaslı kompozit, ahşap ve taş yünü gibi malzemeler kullanılmaktadır.
Dış cephe mantolamada kullanılan taş yünü, çok sağlam ve kaliteli bir ısı yalıtım malzemesidir. Cam yünü de taş yünü gibi dış cephe mantolama malzemeleri olarak sıkça tercih edilmektedir. Ancak bu iki malzemenin de mantolama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktaları vardır. Hem kaliteli hem de ekonomik mantolama malzemeleri hakkında detaylı bir inceleme yapalım.
Üç Temel Mantolama Malzemeleri
Mantolama malzemeleri olarak üç temel ürün bulunmaktadır. Bu malzemeler ile kaliteli ve dayanıklı bir ısı yalıtımı yapmanız mümkün. Peki bu üç temel mantolama malzemeleri nelerdir?
- XPS – Ham maddesi en sert olan üründür.
- EPS – XPS’ ye göre levhası daha yumuşaktır.
- Taş Yünü – Diğer iki malzemeye göre daha etkili bir malzemedir. Yüksek ısı ve yangına daha dayanıklıdır.
Taş Yünü Mantolama Markaları Nelerdir?
- Izocam
- Ravaber
- Knauf
- Terrawool
- Capatect Taş Yünü
- Fawori Taş Yünü
- Polisan Exelans Taş Yünü
- Insulawool
Bu markalar taş yünü mantolama markaları olarak en çok kullanılanlar arasındadır.
Mantolama Uygulamasından Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Mantolama sırasında cam, ahşap gibi diğer mevcut yapı elemanlarının zarar görmemesi için üstleri örtülmelidir.
- Mantolama yapılırken yüzey nemli olmamalı ve döşeme, sıvalar kurumuş olmalıdır.
- Binada nem, rutubet olmamasına dikkat edilmelidir.
- Yağmur oluklarının son katı uygulanmış sistemden en az 5 cm dışarıda olması gerekmektedir.
- Uygulama başlamadan önce ve uygulama sırasında taş yünü levhalar nemden korunmalı, XPS ve EPS ısı yalıtım levhaları ise güneş altında uzun süre bırakılmamalıdır.
- Sorunsuz bir uygulama için dış cephe ısı yalıtıma ait elemanlar düzgün bir şekilde depolanmalıdır.
- Su geçirmezlik, yanmazlık ve alev almama güvenlik bakımından önemlidir.
- Her ürünün basınç oranı farklıdır, ona göre dikkat edilmelidir.
- Buhar difüzyon direnci, birim hacim ağırlığı, ısı tutuculuk, boyutsal kararlılık, kokusuzluk, sıva tutuculuk gibi unsurlarda dikkat edilmesi gerekenlerdendir.
Türkiye’nin En İyi Mantolama Markaları Nelerdir?
- Weber Maxitherm
- Weber Plustherm
- DYO Klimatherm
- İzocam Manto
- Kale Mantolama
- Filli Yalıtım Capatect
- Filli Yalıtım Expert
- WİTRA
- DOW
- ÇBS
- Marshall Thermo’s
- Alsecco EPS
- Baumit EPS
- Wagner EPS
- Blue Safe Mavi Kale XPS
- İzocam Manto XPS
- Düfa
- Polisan Exelans Enerji
- Favori Isı Yalıtım Sistemi
Binaya Göre Mantolama Nasıl Yapılır?
Evine ya da yaşadığı binaya mantolama yaptırmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan biri binaya göre mantolama nasıl yağıldığı ile ilgili. Gelin birlikte bu konuyu detaylı bir şekilde inceleyelim.
Müstakil Ev Mantolaması
Isı kaybının en fazla olduğu evlerden biri müstakil evlerdir. Ev genel olarak her alandan ısı kaybı yaşamaktadır. Evin pencerelerinden, zeminden, dış duvarlardan, balkondan ve çatı katından sürekli bir ısı kaybı söz konusudur. Bu yüzden mantolama uygulaması müstakil evler için çok önemlidir. Müstakil evlerde üç temel malzemeden istediğinizi kullanabilirsiniz. Üç malzeme de size istediğiniz sonucu verecektir.
Bireysel Isıtmalı Bina Mantolaması
Merkezi sistem bulunmayan binalarda genellikle ısınma için her dairenin bireysel bir uygulaması vardır. Kombi yöntemiyle gerçekleştirilen bu ısınma yöntemi sebebiyle her daire de farklı ısılar gözlemlenebilir. Bu durumda her daire de ısı kaybına yol açmaktadır. Alt veya üst katınız ya da yan daireler sizin dairenize göre düşük ısıda oturuyorsa bundan zamanla sizde etkilenirsiniz. Her ne kadar çok yüksek derecede klima kullansanız bile bir süre sonra yeterli gelmeyecektir. Bu yüzden mantolama ihtiyacı doğacaktır. Bireysel ısıtmalı binalarda hem bütçe hem de kullanım açısından EPS ya da XPS mantolama malzemeleri tercih edilmelidir.
Merkezi Sistemli Bina Mantolaması
Isı kaybının en az olduğu binalardan biri merkezi sistemli binalardır. Binadaki tüm daireler tek bir merkezden ısıtıldığı için neredeyse tüm daireler aynı derecede ısı almaktadır. Böylece evlerin ne zemininden ne de tavanından kolay kolay ısı kaybı olmaz. Isı kaybından etkilenen sadece iki kat olacaktır, en üst ve en alt kat. Bu iki katın biri zeminden biri de çatıdan ısı kaybı yaşayacaktır. Çok katlı binaların hepsinde doğru mantolama sonucunda ısı anlamda %30 – %50 civarında kar sağlamış olacaksınız.