Pencere Kenarlarına Hangi Silikon Çekilir?
Pencere kenarlarından gelen soğuk havayı kesmek için silikon veya mastik kullanılabilir. Peki silikon mu, yoksa mastik mi daha iyi sonuç verir?
Pencere izolasyonu, doğal gaz faturasını düşürmek, evlerin daha sıcak kalmasını sağlamak ve dışarıdaki nemin içeri girmesini engellemek için en etkili yöntemlerden biridir. Pencere izolasyonunu sağlamak için ihtiyaç duyulan şey, pencere ile duvar veya cam arasında boşlukları dolduracak bir dolgu malzemesidir. Esnek, uzun ömürlü ve su-hava geçirmeyen bir dolgu malzemesi ile pencere izolasyonu sağlanabilir.
Pencere altı ve pencere duvar arası izolasyonu için kullanılan malzemeler silikon ve mastiktir. Silikon ve mastik, görünümleri bakımından birbirine benzer. Ancak, her ikisinin de kendine özgü özellikleri ve kullanım alanları vardır. Peki, pencere kenarına silikon mu yoksa mastik mi çekilmelidir?
İlginizi Çekebilir: Pimapen Yazlık ve Kışlık Ayarı Nasıl Yapılır?
Pencere Kenarına Silikon mu Mastik mi?
Pencere kenarları için hem silikon hem de mastik kullanılabilir. Mastik, pencere ve duvar arasındaki boşlukları kapatmak için kullanılan bir dolgu malzemesidir. Mastik, yapılarda genellikle dolgu malzemesi olarak tercih edilir. Silikon ise su izolasyonunda daha dayanıklı bir malzemedir.
Pencere duvar arası izolasyonda mastik, pencere camı izolasyonda ise silikon tercih edilir. Mastik, akrilik mastik ve silikon mastik olmak üzere iki sınıfa ayrılır.
Akrilik Mastik: Su bazlı bir dolgu malzemesidir. Su ile temas eden yüzeylerde kullanımı önerilmez. İnşaatlarda çeşitli amaçlarla kullanılır. Silikona göre yapışma gücü daha düşüktür.
Silikon Mastik: Silikon mastik, hava koşullarına dayanıklı, esnek ve su geçirmez bir dolgu ve izolasyon malzemesidir. Silikon özelliği sayesinde yüksek derecede yapışma sağlar. Yüksek sıcaklıklarda zarar görmez. PVC, pencere duvar arası ve cam kenarı gibi çeşitli yüzeylerde kullanılabilir.
Pencere Kenarları için Silikon Seçimi
Pencere kenarlarında duvar arası izolasyon amaçlanıyorsa, su alan bir bölge değilse dolgu malzemesi olarak mastik kullanılabilir. Ancak su alan bir yüzeyse silikon veya silikon mastik tercih edilmelidir. Silikon mastik, daha iyi yapışma, ısıya ve suya dayanma özelliğine sahip olduğu için tercih edilmelidir.
Silikon mastik, esnekliği ve uzun ömrü sayesinde daha sağlıklı bir seçimdir. Su sızdırmazlığı, hava ve toz bariyeri gibi özellikleri sayesinde de yaşam alanlarını korumaya yardımcı olur.
Cam Kenarlarına Silikon Nasıl Çekilir?
Cam kenarlarından gelen soğuk hava ve suyu engellemek için silikon çekmek, etkili bir yöntemdir. Yapı marketlerden satın alacağınız silikonu kullanarak, cam kenarlarını dakikalar içerisinde kapatabilirsiniz.
Cam kenarlarına silikon çekme:
- Cam kenarlarına eski silikon varsa çıkarın.
- Silikon çekeceğiniz bölgeyi temiz bir bez ile silin.
- Silikon çekilecek olan alanın nemli olmamasına dikkat edin.
- Tabanca ile cam kenarlarına silikonu sıkın.
- Böylelikle cam kenarlarından artık hava veya su girişi olmayacaktır.
Pencere Duvar Arası İzolasyon Nasıl Yapılır?
Pencere ve duvar arasındaki izolasyon, genellikle mastik ile yapılır. Ancak, alan su alıyorsa, silikon veya silikon mastik tercih edilir. Silikon mastik, su ve sıcaktan etkilenmez, daha fazla yapışma özelliğine sahiptir ve daha uzun ömürlüdür. Bu nedenle, pencere duvar arası izolasyon için silikon mastik tercih edilmelidir.
Pencere ve duvar arası için dolgu malzemesi arıyorsanız, poliüretan köpük tercih edebilirsiniz. Yalıtım malzemesi olarak kullanılan poliüretan köpük, su ve soğuk havanın geçişini engelleyecektir.
Dolgu malzemesi olarak kullanacağınız poliüretan köpük, yüksek kaliteli bir dolgu malzemesidir. Ancak, poliüretan köpük şeffaf olmadığından görüntü kirliliği oluşturduğunu düşünürseniz, bunun yerine poliüretan silikon tercih edebilirsiniz.
İlginizi çekebilecek konular:
Pencerelerden Gelen Soğuk Havayı Engellemenin 5 Yolu
Silikon Ne Kadar Sürede Kurur?
Pimapen Kapıdan Gelen Soğuk Havayı Engellemenin 7 Yolu
Soğuk Günlerde En Ucuz 10 Ev Isıtma Yöntemleri