Faydalı Bilgiler

Su Çeken Rutubetli Duvara Ne Yapılır?

Duvarlarınızın su çekmesinin birkaç nedeni vardır. En yaygın görülen iki neden, su tesisatındaki kaçak ve yetersiz havalandırmadır. Sebep ne olursa olsun, nem sorununun hızla ele alınması gerekir. 

Duvar veya tavanda sararma, siyah noktalar ve dökülmeler görüyorsanız bu durum nemden dolayı alanların rutubetlendiğini ve küflendiğini gösterir. Bu durum evde oturanlar için bir hayli can sıkıcı durumdur. Rutubet oluşmasının birçok farklı nedeni vardır. Genellikle kış aylarında dışarının soğuk içerinin ise sıcak olduğu durumlarda rutubet durumu ile sıklıkla karşılaşılır.

Bu yazıda nemli duvarların farklı nedenlerini, neler yapılacağını ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. O halde haydi su çeken duvarlar konusuna ve bu soruna neyin sebep olduğuna detaylı olarak bakalım!

Rutubet Neden Olur?

Rutubet

Rutubet, su şebekesindeki sızıntı, banyolarda havalandırmanın bulunmaması, pencere veya kapı aralarından gelen su, tavan veya bodrum kattan gelen sızıntılar gibi nedenlerden kaynaklanır. Özellikle dışarıdaki hava sıcaklığı çok düşük olduğu zaman evlerde rutubet görülebilir. Çözüm için ilk olarak rutubetin neden olduğu kaynağı bulmak gerekir.

Rutubet oluşmasının nedeni genellikle duvarların veya tavanın su çekmesidir. Isı yalıtımı olmayan, iyi havalandırılmayan, banyoda havalandırması bulunmayan evlerde rutubetten dolayı duvarlarda ve tavanda küf görülür. Ayrıca nem oranının yüksek olduğu bölgelerdeki evlerde rutubet sorunu ile sıklıkla karşılaşılır. Görüntü konusunda can sıkıcı bir durum olan rutubet, sağlık problemlerine de neden olur.

Evin duvarında oluşan rutubeti engellemek için ilk olarak rutubetin neden kaynaklandığını öğrenmek gerek. Sorunun kaynağını bulmak sorunu ortadan kaldırmak için etkili olacaktır. Eğer evinizdeki su tesisatında bir sızıntı varsa, su alan duvarlarda zamanla rutubet oluşacaktır. Sızıntı durdurulmadan rutubetin önüne geçmek mümkün olmayacaktır. Bu durumda bir tesisatçı sorunu gidermek için size yardımcı olabilir.

Duvarda ve tavanda rutubet oluşmasının yaygın nedenleri şunlardır:

  • Su tesisatında kaçak.
  • Havalandırılması olmayan banyo.
  • Kapı ve pencere aralarından yağmur sızıntısı.
  • Isı yalıtımının olmaması.
  • Odaların eşit miktarda ısıtılmaması duvarda ve tavanda rutubet oluşmasının başlıca nedenleridir.

Editörlerimizin araştırmalarına göre doğalgazlı evlerde de rutubet sorunu ile karşılaşılıyor. Bu konuda doğalgazlı evlerde rutubet sayfası oluşturduk. Bu sayfada yabancı kaynaklar da araştırılarak rutubet sorunlarına ve çözüm yollarına yer verilmiştir.

Duvardaki Rutubet Nasıl Giderilir?

duvarda rutubet

Duvardaki rutubeti gidermek için ilk olarak su tesisatında herhangi bir sızıntı var mı yok mu kontrol edilmelidir. Su tesisatındaki sızıntı zamanla boyanın küflenmesine ve alanın rutubetlenmesine neden olur. Eğer su kaçağı tespit edildiyse bir tesisatçıdan yardım alınarak sorun çözülmelidir.

Evde nem oluşması ile birlikte duvar ve tavanda küf oluşur. Bu küf zamanla boyanın ve duvarın kabarmasına neden olur. Nemli bir bölgede yaşanıyor ise ev sık sık havalandırılmalı, banyoda bir havalandırma bulunmuyorsa havalandırma açılmalıdır.

Kapı ve pencere aralarından içeriye yağmur sızıntısı varsa önlem alınmalıdır. Dışarıdan içeriye gelen yağmur damlaları zamanla duvarlarda rutubet oluşmasına neden olur. Küflenmenin önüne geçmek için duvarları nemlendiren nedenin önüne geçilmelidir.

Soğuk günlerde dışarıdaki ve içerideki sıcaklık arasında büyük farklılıklar olacağı için, evin duvarlarında rutubet görülebilir. Isı yalıtımı yapılmayan bir evde yaşıyorsanız, ısı yalıtımı yaptırarak evde oluşan rutubetin önüne geçebilirsiniz.

Rutubet önleyici boya, küf önleyici boya veya nem önleyici boya diye adlandırılan boyalar kullanılabilir. Bu boyalar dışarıdan gelen nemin içeri girmesine engel olur. Rutubet boyası uygulanmadan önce küflü bölge iyice temizlenmelidir.

Duvar Çatlakları Nasıl Tamir Edilir?

Tavandaki Rutubete Kesin Çözüm

tavanda rutubet

Tavan eğer nemleniyorsa bir süre sonra boya ve sıvası kabarmaya başlayarak, tavanda siyah noktalar, sarartı ve küflenme oluşur. Rutubete neden olan şey çözülmeden küflenme oluşmaya devam eder. Rutubeti engellemek için ilk olarak tavanın nemi nerden aldığı öğrenilmelidir. Bir yerden su kaçağı varsa tespit edilerek engellenmesi gerekir. Tabi bunların dışında birçok farklı neden de rutubete sebebiyet vermiş olabilir. Gelin şimdi adım adım rutubet sorununu nasıl çözeceğimize bakalım.

1. Su Sızıntısı Varsa Sorunu Giderin

Tavana herhangi bir yerden gelen su sızıntısı olup olmadığını kontrol edin. Tavanda oluşan rutubet genellikle su sızıntısından kaynaklanmaktadır. Eğer herhangi bir nedenden dolayı tavanınızda su sızıntısı oluyorsa bunu engelleyin.

2. Isı Yalıtımı Kullanın

Nemli olan bölgelerdeki evlerde ısı yalıtımı kullanılmadığı zaman rutubet sorunu ile sıklıkla karşılaşılır. Kış aylarında dışarının çok soğuk olduğunu düşünürsek, içeride nem oranı oldukça fazla olacaktır. Tavanda rutubet oluşmasını engellemek için evinizin dış cephesinde ısı yalıtımı kullanabilirsiniz.

3. Banyo ve Tuvaletlerde Mutlaka Havalandırma Olmalı

Nemin en çok olduğu ortamlar banyo ve tuvaletlerdir. Bu alanlar yeterince havalandırılmadığı zaman tavanlarda rutubet ve küf oluşmaya başlar. İyi bir havalandırma ile banyo ve tuvalet tavanında oluşan rutubetin önüne geçebilirsiniz.

4. Küf Önleyici Tavan Boyası ile Tavanı Boyayın

Tavandaki rutubete kesin çözüm için küf önleyici tavan boyası kullanabilirsiniz. Oluşan küf ve rutubet iyice temizlenip kurutulduktan sonra küf ve rutubet önceliyi tavan boyası kullanabilirsiniz. Boya markaları tarafından üretilen küf önleyici boyalar bulunuyor. Ancak, yukarıda da belirttiğimiz gibi su sızıntısına neden olan şeyi bulup onardıktan sonra boya uygulamalısınız.

Rutubetli Duvar Boyama

Rutubetli Duvar Boyama

Rutubet ve nem oranının yüksek olduğu bölgelerde duvar ve tavan boyası olarak nem ve rutubet boyası kullanılmalıdır. Rutubet boyası duvar ve tavanlardaki nemin önüne geçerek küflenmeyi önleyecektir. Islak ve kuru bölgelerde kullanılabilen, rutubet oluşan yüzeyler için üretilen boyalar, nemden dolayı oluşan küflenmenin önüne geçer. İç cephede duvar ve tavanlarda tercih edilebilen rutubet boyaları, yoğun nemli olan alanlarda gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

Nem, küf ve rutubet boyası, sorunların çözümü için özel kimyasallar kullanılarak üretilmiştir. Rutubet boyası çok güçlü sentetik yalıtım boyasıdır. Nemli ya da kuru duvarlar ile boyalı ve boyasız yüzeylere uygulanabilir.

Rutubetli duvar boyama işlemini şöyle yapabilirsiniz:

  • Rutubet olan alan küf ve nemden tamamen temizlenir.
  • Zımpara uygulaması ile alan nem, rutubet ve küflerden arındırılır.
  • Ardından yüzeye rutubet ve küf önleyici astar uygulanır.
  • Rutubet boyasının kapağı açılarak 2-3 dakika karıştırılır.
  • Rulo fırça ile rutubet boyası tavan veya duvara uygulanır.
  • Yaklaşık olarak 3-4 saat kurumasını bekledikten sonra ikinci kat uygulanır.
  • Boya uygulaması bittikten sonra kullanılan malzemelerin üzerinde boya kurumadan su ile temizlenir.

Tercih edebileceğiniz bazı rutubet boyası markaları:

  • DryFİX Nm-s 10 Nem Ve Rutubet Boyası (Kokusuz)
  • DYOSTOP
  • DYONEM
  • Bianca Rutubetkes
  • Polisan Prof Nem Boyası (P-MP)
  • İsonem Ms 82 Rutubet Ve Nem Boyası

Yapı marketlerde rutubet ve nem boyası bulabilirsiniz. Ev ve ofislerin tüm duvarlarında gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

DryFix Rutubet Boyası ile Nemli ve Küflü Duvarlardan Kurtulun

dryfix rutubet boyası

Rutubet boyası oluşan nemi ve küfü engellemenin etkili ve kolay yoludur. Kokusuz özelliğe sahip olan Dryfix NM-S 10 ile oluşan rutubete son verebilirsiniz. Türkiye’de en çok tercih edilen boya, yüzeye iki kat uygulandıktan sonra rutubet oluşmasını engeller.

Dryfix NM-S 10 nem boyasını uygulamadan önce yüzeydeki kabaran boyalar temizlenmelidir. Sonrasında duvar temizliği yapılarak küf ve nemden yüzey arındırılmalıdır. Son olarak boya karıştırılarak fırça veya rulo fırça yardımıyla rutubetli yüzeye uygulanmalıdır.

Rutubetli Duvar Hakkında Sık Sorulan Sorular

Su çeken duvara ne yapılır?

İlk olarak suyun nereden geldiği öğrenilir. Duvara tesisattan su geliyorsa sorun çözülür. Yağmur suyu geliyorsa ısı yalıtımı kullanılır.

Rutubetli duvar nasıl kurutulur?

Rutubetli duvar ilk olarak çamaşır suyu ve su karışımı ile iyice silinerek temizlenir. Sonrasında saç kurutma makinası veya içeride tasarruflu elektrikli ısıtıcı çalıştırılarak rutubetli duvarın kuruması sağlanır.

Pelin Uslu

Ev dekorasyonu ile ilgili yenilikleri ve trendler hakkında insanlara yardımcı olacak konulara yer veriyorum. İç Mimarlık mezunu olmam nedeni ile konulara hakim biri olarak yayınlamış olduğum içeriklerle, ev dekorasyonu konusunda yardımcı olmak için buradayım. Salon, mutfak, yatak odası ve bir evin diğer tüm alanları için bulabileceğiniz harika dekorasyon fikirlerinden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Rutubetli duvara neden olan etkenleri bulmadan işlem yapmayınız. Ben boya uygulaması yaptım ancak bir süre sonra rutubet oluşmaya devam etti. Çünkü üst kattan aşağı su sızıntısı vardı ve biz bunu çok sonradan fark ettik. Komşuya durumu bildirdim ve tesisatçı çağırarak sorunu çözü. Sonrasında tavanda rutubet oluşmamaya başladı. Yan duvarlarda oluşan rutubet evin fazla nemli olmasından kaynaklıydı. Uyguladığım rutubet boyası yan duvarlarda bayağı iş gördü diyebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu