Saksı Çiçeklerindeki Küçük Sinekleri Yok Eden 9 Doğal Çözüm
Saksıdaki çiçeklerde oluşan küçük sineklerden evdeki malzemeleri kullanarak kurtulabilirsiniz. Onları yok etmek için kimyasal ilaçlar kullanmanıza gerek kalmayacak.
Çiçekleri sularken etrafında uçuşan küçük sinekler gördünüz mü? Bu sinekler nemli ve bakımsız saksı toprağının çekmiş olduğu sineklerdir. Bitkilere ve insanlara zarar vermeyen çiçek sinekleri, oldukça sinir bozucu olur. Neyse ki, evdeki malzemeleri kullanarak doğal yollarla onları yok etme şansınız var.
Çiçeklerdeki Küçük Sinekler Neden Olur?
Çiçeklerde görülen küçük sinekler, genellikle nemli ortamlarda ve aşırı sulama sonucu oluşan fazla nemli topraklarda ürerler. Saksı toprağının düzenli olarak sulanması ve toprağın kurumasının sağlanması, küçük sineklerinin üremesini engellemeye yardımcı olur.
Saksı çiçeklerindeki küçük sineklerin görülmesinin başlına nedenleri şunlardır:
- Çiçeklerin aşırı sulanması sonucu oluşan fazla nemli topraklar
- Toprağın drenajının iyi olmaması, yani saksının deliksiz olması sonucu fazla suyun toprakta birikmesi
- Yeni ekilen bitkinin üzerinde veya topraklarında sinek larvalarının olması
- Yüksek hava sıcaklığı ve nem
- Toprağın hava almaması
Çiçeklerdeki Küçük Sineklere Doğal Çözüm Yolları
Çiçeklerdeki küçük sineklerden kurtulmak için evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemleri kullanabilirsiniz. Çiçeğinize ve kendinize hiç bir zarar vermeden basit bir kaç malzeme kullanarak, sinekleri uzaklaştırarak yok edebilirsiniz. Çiçeklerde küçük sinekler olsa da olmasa da, toprağını havalandırmaya ve gereğinden fazla nemli bırakmamaya özen gösterin.
İşte çiçeklerdeki küçük sinekleri yok etmenin yolları:
Toprağı Kuru Tutun ve Havalandırın
Toprakta mutlaka çürümekte olan organik maddeler vardır. Sinekler, toprakta organik madde çok olduğu zaman larvalarını toprağa bırakırlar. Bu nedenle, en iyi çözüm toprağı kuru tutmaktır ve arada havalandırmak. Toprak nemli oldukça küçük sinekler azalmayacaktır. Bitkilerinizi sularken gereğinden fazla sulamayın. Sinekleri ne kadar öldürürseniz öldürün larvaları kalacaktır. Onları yok etmenin tek yolu kimyasal kullanmak veya toprağı değiştirmek.
Toz Tarçın Kullanarak Sinekleri Kovun
Çiçeklerin etrafında dolaşan sinekleri kovmak için toz tarçın doğal bir çözümdür. Sinekler tarçın kokusundan hiç hoşlanmazlar. Ayrıca, tarçın tozunun bitkiye hiç bir zararı da yoktur. Bir çay kaşığı ile toz tarçını çiçeğin toprağına serpiştirin. Tarçın konusunu alan sinekler kaçışmaya başlayacaktır.
Sabunlu Su ile Sineklerin Üremesini Engelleyin
Çiçeklerdeki sinekleri her ne kadar temizleseniz de, eğer toprakta larvalar varsa tekrar oluşacaktır. Bu nedenle sineklerin üremesini engellemelisiniz. 1 litre suyun içerisine bir kaç damla bulaşık deterjanı ekleyin ve saksının toprağını sulayın. Bu yöntem, onların üremesini engelleyecektir.
Sigara Külü ile Küçük Sinekleri Uzaklaştırın
Sigara külü sinekleri çiçeklerden uzak tutuyor. Düşünebiliyor musunuz sinekler bile akıllı, sigara külüne tahammül bile edemiyorlar. Eğer evde sigara kullanan varsa (inşallah yoktur), külünü bitki toprağının üzerine serpiştirin. Çiçeklerin etrafında uçan sinekler sigara kokusundan rahatsız olarak orayı terk edecek.
Zencefilin Ağır Kokusundan Faydalanın
Çiçek toprağının üzerine zencefil serpiştirin. Zencefilin ağır kokusu nedeniyle sinek, böcek ve karınca yaklaşmayacaktır. Zencefil, sinekleri çiçeklerden uzak tutmanın doğal yoludur. Ayrıca, zencefili suyla karıştırıp verirseniz yapraklarını ve çiçeklerini güçlendirmiş olursunuz.
Aspirin ile Sinekleri Yok Edin ve Çiçekleri Besleyin
Aspirin, çiçeklerdeki küçük sineklerin oluşmasını engellediği gibi, çiçek köklerinin güçlenmesini sağlar. Bir adet aspirini ezerek toz haline getirin ve bir çay bardağı su ile karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine alarak çiçeğin toprağına püskürtün. Küçük sinekler bundan rahatsızlık duyacak ve bir süre sonra yok olacaklar. Ayrıca çiçeğiniz, kök sayısını artırarak daha iyi bir gelişim gösterecektir.
Sirke ile Sinekleri Yakalayın
1 kaşık elma sirkesi, 1 kaşık toz sirke ve 3-4 damla bulaşık deterjanını karıştırıp bir reçel kabına alın. Bu sineklerin mutlu olacağı şekerli bir sudur. Rahatlıkla onun yolunu bulup içmeye çalışacaklar ve yakalanmış olacaklar. Bu işlem ile çiçek etrafında uçuşan sinekleri yakalayabilirsiniz.
Oksijenli Su ile Toprağı Yıkayın
Oksijenli su bitkiye herhangi bir zarar vermez. 1 çay bardağı oksijenli su ile 5 çay bardağı suyu karıştırın. Bitkiyi saksısından çıkarın ve bu karışım ile toprağını yıkayın. Bu işlemi haftada 1 defa yapabilirsiniz. Buradaki amaç toprakta kalan sinek larvaları oksijenli su ile temizlemek.
Kesin Çözüm Çiçeklerin Toprağını Değiştirin
Küçük sinekleri yok ettiniz ve bir süre sonra tekrar ortaya çıktıysa en iyi çözüm çiçeğin toprağını değiştirmektir. Eğer delikli bir saksınız yoksa, yeni bir çiçek toprağı hazırlayıp delikli saksıya koyduktan sonra çiçeğinizi taşıyabilirsiniz. Eski toprağı kesinlikle yeni saksıya taşımamalısınız. Çünkü sineklerin yok olmama nedeni, toprakta bulunan larvalardır. Bu larvalar bir süre sonra sineklere dönüşür. Bu nedenle yeni toprak ile larvalardan kurtularak küçük sinekleri yok etmiş olacaksınız.
Çiçeklerde Küçük Sineklerin Oluşmasını Engellemek İçin Neler Yapmalıyım?
Küçük sineklerin oluşmasını engellemek için bitki toprağından saksı seçimine kadar bir çok konuda hassas olmalısınız. Unutmamanız gereken şey bu sineklerin nemli toprakta ortaya çıktıklarıdır. Toprağı iyi havalandırılıp yeteri kadar sulama yaptığınız zaman sineklerin önüne geçmiş olursunuz.
Drenajı olmayan toprak kullanmayın
Bitki toprağına dere çakılı, lav taşı ve pomza gibi taşlardan ekleyin. Hazır satılan torf toprak karışımlarında çoğunlukla bu taşlar çok az miktarda oluyor. Bu nedenle toprakta drenajı arttırıcı maddeler kullanmalısınız.
Fazla sulama yapmaktan kaçının
Bitkileri gereğinden fazla sularsanız toprakta oluşan nem miktarı artacaktır. Bu durum, çiçeklerde küçük sineklerin oluşmasına neden olur. Çiçek büyüsün diye fazla sulamak yanlıştır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında sulama sıklığı azaltılmalı. Besin takviye suları verilirken abartıya kaçınılmamalı.
Çiçeklerinizi delikli saksılarda yetiştirin
Bitkiyi suladığınız zaman fazla suyu toprağın tutmaması için delikli saksılar kullanın. Ayrıca, delikli saksılar toprağın havalanmasını sağlayacaktır. Arada bir çiçek toprağını bir çubukla havalandırın. Her ne kadar kaliteli olursa olsun, toprak bir süre sonra saksı içerisinde çöker. Çubukla karıştırdığınız zaman toprak havalandırılmış olur.